Dat elektrisch rijden het autorijden van de toekomst is, kunnen we nu dan echt niet meer onder uit. Elk merk heeft vandaag de dag wel een elektrisch model uitgebracht en sommige merken schakelen zelfs helemaal over naar louter elektrische auto’s. De vraag die we onszelf nu kunnen stellen: hoe lang duurt het nog voordat we overal om ons heen EV’s zullen zien rijden en nooit meer een brullende v8 zullen horen?

Overal elektrisch rijden

De traditionele autofabrikanten verwachten dat over zes jaar ongeveer een kwart van de verkochte auto’s een EV zal zijn. Volgens Mercedes is in 2025 30 procent van hun verkochte auto’s elektrisch, en hetzelfde geldt voor de VW Groep. VW (het merk) verwacht tegen die tijd een miljoen EV’s per jaar te produceren.

De keuze zal groot zijn. De VW Groep biedt volgens eigen zeggen in 2025 zo’n 30 puur elektrische modellen aan. Ze komen op een modu­laire basis te staan, en door de groeiende aantallen zullen de prijzen gaan dalen.

Er zal een gedegen oplaadinfrastructuur nodig zijn, met bijvoorbeeld opladers op lantaarnpalen, zodat mensen in de stad die hun auto buiten laten staan ’s nachts toch kunnen opladen. Alles om het elektrisch rijden te vergemakkelijken.

Wetgeving

De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat vanaf 2030 alle nieuw verkochte auto’s emissieloos zouden moeten zijn. Maar bedenk wat er het afgelopen decennium is gebeurd: de eerste elektrische auto werd in 2009 in Nederland geïntroduceerd, inmiddels rijden er bijna 120.000 rond (inclusief plug-in hybrides). Wat zal er de komende twaalf jaar dan gebeuren?

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie