Regelmatig komt de Duitse Autobahn in het nieuws omdat een partij een snelheidslimiet wil instellen. Dit keer is het de zogeheten Nationalen Plattform Zukunft der Mobilität dat graag borden met 130 langs de weg wil plaatsen. Auto’s op snelheid zouden vervuilend zijn en bovendien is hard rijden ontzettend onveilig, volgens het platform.

Verkeersminister Andreas Scheuer vindt dit onzin en zegt dat een snelheidslimiet op de Autobahn slechts voor een CO2-afname van 0,5 procent zorgt. Bovendien noemt hij de Autobahn een van de veiligste snelwegen ter wereld is. Graag helpen we Scheuer een handje door antwoord te geven op de vraag: hoe veilig is de Autobahn nou echt?

Hoe veilig is de Autobahn nou echt?

Elk jaar maakt het International Transport Forum het Road Safety Annual Report waarbij ze de veiligheid op de wegen van 32 landen onder de loep nemen. We doken in de uitgave van vorig jaar om antwoord te geven op de prangende vraag. We vergelijken het aantal dodelijke ongelukken op de Autobahn met het aantal in andere landen en met Nederland.

Ongevallen op de Autobahn per 100.000 inwoners

Per 100.000 inwoners kwamen er in Duitsland gemiddeld 3,8 mensen om in het verkeer. Dit is zowel op de Autobahn als ernaast. In Nederland, waar we slechts 130 mogen rijden, was dit 3,6. De veiligste landen om te rijden zijn Noorwegen (2,0), Zweden (2,5) en Zwitserland (2,7). De gevaarlijkste wegen vind je in Zuid-Afrika met 25 dodelijke gevallen.

Ongevallen per 1 miljard kilometer

Bekijk je het per gereden kilometer, dan is Duitsland zelfs veiliger dan Nederland. Per miljard gereden kilometers komen er in Duitsland gemiddeld 4,2 mensen om het leven in ongelukken. In Nederland is dat 4,7. De top drie kent dezelfde landen: Noorwegen (3,0), Zwitserland (3,2) en Zweden (3,3). Onderaan de lijst staat Korea met 13,8.

Ongevallen per 10.000 voertuigen

Geen verrassing: ook hier staan dezelfde drie landen bovenaan. Per 10.000 voertuigen kwamen in 2016 gemiddeld 0,3 mensen om in het verkeer in Noorwegen. Zwitserland en Zweden volgden met 0,4. Duitsland en Nederland zitten beide op 0,6. Marokko staat in deze lijst onderaan met 10.

Foto’s: Rowan Horncastle

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)