Wie overweegt een Mercedes S-klasse te kopen of te importeren, moet misschien eventjes vaart maken. Als je nu goed timet, kun je nog een kenteken regelen dat begint met een S en dan het cijfer van je motorisering. Bijvoorbeeld S-450-xx of S-580-xx. En dat we (al eventjes) bij de S-reeks zitten, betekent ook dat we binnenkort toe zijn aan nieuwe kentekens. Misschien wel al vóór het einde van 2023.

De huidige kentekencombinatie noemt de RDW ‘sidecode 10’. Hierna gaan we naar ‘sidecode 11’. De huidige reeks heeft de opstelling ‘X-000-XX’. Zodra alle kenteken van de huidige reeks op zijn, ga je kentekens zien met de combinatie ‘XXX-00-X’. Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen: bedrijfsauto’s met een een zogenoemd grijskenteken rijden al met deze combinatie.

Hoelang nog voordat de volgende kentekenreeks komt?

De huidige kentekenreeks trapte af in augustus 2019. Die begon met een G en drie maanden later verschenen de kentekens met een H. Het eerste R-kenteken verscheen eind juli van vorig jaar en vijf maanden later kwamen we uit bij de huidige S-reeks. Per beginletter duurt het dus ergens tussen de drie en vijf maanden, afhankelijk van hoeveel auto’s er geregistreerd worden.

We hebben na de huidige S-reeks nog de letters X en Z te gaan. De autoverkopen gaan momenteel wel lekker, dus het kan zomaar zijn dat het met zo’n zes tot tien maanden tijd is voor de volgende reeks. Waarschijnlijk komt de volgende kentekenreeks dus pas in 2024. Maar als de autoverkopen ineens hard aantrekken, kan het zijn dat de nieuwe kentekens al in 2023 komen.

Kleine aanpassing: De T-serie is voor landbouwvoertuigen, dus die komt niet op personenauto’s

Hoe zien de nieuwe kentekens eruit in 2023 of 2024?

De B is voorbehouden aan vrachtwagens, dus helaas voor liefhebbers van het nummer Sweet Caroline beginnen kentekens van personenauto’s niet met met deze letter. Het eerste nieuwe kenteken zal ‘GBB-00-B’ of ‘GBB-01-B’ zijn. Nog een paar maandjes geduld…

Advertentie

Reacties

 • Robin heeft op 29 mei 2023 geschreven:

  Ik heb al meerdere auto’s gezien, beginnend met letter T. Deze geven ze dus wel uit;)

  Reageer
 • Diem heeft op 8 mei 2023 geschreven:

  Blijkbaar worden kentekens met beginletter T wel degelijk uitgegeven voor personenauto’s.

  Reageer
 • Rens heeft op 1 mei 2023 geschreven:

  Waarom niet als in België een vast kenteken op de persoon heb je ook niet zoveel nummers nodig en verhuist hij meer naar een nieuwe auto

  Reageer
 • Ron heeft op 30 april 2023 geschreven:

  Ik krijg vaak het idee dat als de nieuwe reeks in zicht komt, de verkopen juist teruglopen omdat men dan wacht op de nieuwe reeks. Wie wil nou niet als eerste een auto uit de nieuwe reeks hebben? 🙂

  Reageer
 • Richard heeft op 30 april 2023 geschreven:

  Gaan er kentekens beginnend met ‘T’ komen voor personenauto’s? Ik denk dat deze als beginletter gereserveerd zijn voor tractoren. Dus zouden we alleen nog ‘X’ en ‘Z’ over hebben hierna.

  Reageer
 • Maurice heeft op 30 april 2023 geschreven:

  Zal zeker geen GBB00B worden, Britse boobies mogen vast niet als combinatie gemaakt worden 😉

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie