Je zou inmiddels denken dat iedereen en z’n oma wel weet dat je op een warme dag geen hond moet achterlaten in een dichte auto. Of welk levend wezen dan ook. Na een kleine tien minuten is het al snel 10 graden warmer in de auto. Zelfs bij een buitentemperatuur van 21 graden kan het na een halfuurtje al 40 graden zijn in de auto. Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het na een halfuur al 48 graden binnen. Toch gebeurt het nog weleens. Wat doe je als je een hond in een hete auto ziet?

Check of de hond wel in een hete auto zit

Check eerst of er geen indicatie is dat de airco gewoon aanstaat. Tesla’s hebben bijvoorbeeld een Dog Mode, waarbij de airco aanblijft in de geparkeerde auto. Het centrale display geeft het aan als de hondenmodus geactiveerd is. Ook zijn er mensen die hun auto gewoon laten draaien met de airco aan tijdens de boodschap. Ook hier is het niet nodig om actie te ondernemen. Is de airco uit en zit de hond inderdaad opgesloten? Kijk dan eerst even of de deur niet gewoon van het slot is.

En dan?

Volgens de Dierenbescherming (en laten we eerlijk zijn: volgens gezond verstand) kun je een hond niet laten zitten. Ze adviseren om de politie te bellen op het nummer 0900-8844. De politie vertelt je wat je verder kunt doen. Als de hond uit de auto is, geef het beestje dan water, maar zorg ervoor dat het geen ijskoud water is. Een natte doek neer leggen waar de hond op kan liggen is ook een goed idee om de temperatuur sneller omlaag te krijgen. Zorg ervoor dat je de hond niet met zijn pootjes op bloedheet asfalt zet.

Mag je zelf de ruit van een auto inslaan?

Staat het raam op een kiertje, dan kun je wellicht het slot door de ruit openen. Een kiertje is trouwens niet genoeg om de hond te koelen op een warme dag. We adviseren in alle gevallen eerst de politie te bellen. Wellicht is er een agent in de buurt of ze kunnen jou toestemming geven om het ruitje in te tikken. Pas hierbij wel goed op voor de hond zelf. De vraag is dan: mag je wettelijk gezien zelf de ruit van een auto inslaan?

Hello Law meldt dat het mag: ‘Als het gaat om een zaak van leven of dood van een hond in een auto, dan kan het inslaan van een autoruit worden aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Jouw handelen voorkomt tenslotte meer ‘schade’ aan een eigendom van de eigenaar, namelijk de hond. Eventuele bijkomende schade door dit handelen (zoals de ruit) komt dan voor rekening van de eigenaar.’

Reacties

 • Stones heeft op 24 juli 2021 geschreven:

  Staat leg een natte doek op de hond,dat is echt fout de natte doek op de buik is de methode.

  Reageer
 • Corné heeft op 22 juli 2021 geschreven:

  Zelf zoiets meegemaakt. Tip van de politie en verzekering: Maak een screenshot van bijv. Weer.nl (bevestiging temperatuur buiten) EN een foto (met kenteken) van de auto EN de hond in de auto. Zorg dat goed zichtbaar is of de ramen/schuif-zonnedak open of dicht zijn. Dan de raam inslaan en dan de politie bellen. Bewijsmateriaal vrijwaart je van aansprakelijkstelling/vervolging.

  Reageer
 • Frans heeft op 22 juli 2021 geschreven:

  Ik geef je wel gelijk maar beter is de hond thuis te laten

  Reageer
 • Marc heeft op 22 juli 2021 geschreven:

  Bekijk ook eens deze link op YouTube.

  https://youtu.be/0R7HlTYp514

  Reageer
 • Dorette Stöveken heeft op 22 juli 2021 geschreven:

  https://youtu.be/0R7HlTYp514

  Hier een prachtig filmpje als waarschuwing

  Reageer
 • jolo heeft op 22 juli 2021 geschreven:

  Laatst was bij 15 graden buitentemperatuur onze hond max10 minuten alleen in de auto, de zijramen op een flinke kier en het schuifdak open. Mijn vrouw haalde zakken tuinaarde bij het tuincentrum. De zakken stonden buiten bij de auto, ze moest alleen binnen afrekenen. Terwijl ze aan het afrekenen was werd er al omgeroepen dat iemand de ruit wilde inslaan.
  Houd het wel normaal mensen! We zijn dol op onze kameraad. Ze is geen 14 geworden omdat we slecht voor haar zorgen, de ruit inslaan zou echt belachelijk zijn geweest.

  • Paul heeft op 25 augustus 2023 geschreven:

   Hond in de auto = ruit inslaan, kijken naar de situatie of hoe het beestje er aan toe is doen we niet meer.
   Hondenbezitter kan geen kant uit, want onderhand mag je nergens meer met een hond naar binnen en soms komt het gewoon niet uit om eerst naar huis te rijden en bij een buitentemperatuur van 15 gr is het beslist niet onverantwoord hem 10 min in de auto te laten.
   Maar nieuwe rage is geboren en vele zoals Joris denken dat je dan gelijk maar een ruit in kan slaan.
   Hond in de auto met alles dicht, airco uit en in de zon is natuurlijk niet goed te praten, maar denk eerst eens na en bekijk het per situatie.

   Reageer
  • Joris heeft op 25 augustus 2023 geschreven:

   Ze had de hond ook gewoon thuis kunnen laten toch? Waarom zou je een hond alleen achter laten in de auto, dus niet zeuren als ze het raampje in willen slaan! Daar vraag je dan zelf om.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)