Wie ervan durfde te dromen dat de nieuwe Honda Civic Type R er hetzelfde zou uitzien als de conceptversie heeft geluk. Hij is bijna identiek aan het satijngrijze studiemodel dat vorig jaar op de autoshow van Parijs stond. Gelukkig smeert Honda op het definitieve model de correcte kleur: Championship White.

Laten we beginnen bij de belangrijkste informatie. Ondanks dat de 2,0-liter turbo motor grotendeels hetzelfde blijft, zorgen een paar updates en een nieuwe uitlaat ervoor dat er tien extra paarden geproduceerd worden. De nieuwe Civic Type R komt daarmee op een totaal van 320 pk en 400 Nm. Dat is 10 pk meer dan de Golf R en 30 pk minder dan de iets grotere Focus RS. Verwacht geen uiterst lineaire vermogensafgifte of verfijnde techniek; meer leuk, lomp turbovermogen. En dan wel op de voorwielen. Honda zegt zelfs nooit vierwielaandrijving overwogen te hebben.

En de bak in nieuwe Honda Civic Type R?

De versnellingsbak van de vorige Type R is een ware delicatesse. We kunnen met een gerust hart zeggen dat dit bij de nieuwe Civic Type R ook het geval is. Het roeren in de zesversnellingsbak zal voelen als vanouds: de bak is exact hetzelfde. Honda voegde wel ‘rev-matching’ toe. Dit systeem gooit automatisch het toerental omhoog als je terugschakelt. Hetzelfde wat je krijgt bij een Porsche 911 R of, eh, een Mini Cooper. Liever een automaat? Pech. En ga je schamen.

De nieuwe Honda Civic Type R is een harmonieuzer geheel dan zijn voorganger. Bij de vorige generatie had Honda de reguliere Civic achteraf op de assemblagelijn van Boeing gezet voor spoilers en vleugels. De ontwerpers hebben bij de nieuwste generatie vanaf de eerste schetsen rekening gehouden met de Type R.

Snel bestellen

Geïnteresseerd in de nieuwe Honda Civic Type R? Maak dan vaart. Alle contracten met de dealers in Nederland lopen op 31 december 2018 af en niet alle Honda-verdelers krijgen een nieuw contract. Het aantal verkochte Honda’s in Nederland daalde van 2010 tot 2015 van 7.226 naar 1.299. De Type R zou nog wel eens een goede investering kunnen worden…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)