Goed nieuws in dit druilerige herfstweekend: Honda gaat, na de vorige (zie foto) in 2010 uit productie te hebben genomen, opnieuw een Civic Type R bouwen. Nog beter nieuws: het wordt volgens de Japanners de snelste voorwielaangedreven auto op de Nürburgring. Dat betekent, als we het goed hebben (en de over het algemeen nogal onnauwkeurig bijgehouden Ringtijden kloppen), dat het beestje in ieder geval sneller moet zijn dan de toch al verbijsterend rappe tijd van 8 minuten en 8 seconden die de Renault Mégane RS Trophy vorig jaar neerzette.

Helaas moeten we nog even wachten op de nieuwe Type R: hij komt pas in 2015. Ook hebben we nog geen idee hoe veel vermogen hij zal krijgen, of zelfs maar wat voor type motor. Aangezien ze het Ringrecord in het vizier hebben, willen we wel een gokje wagen en stellen dat Honda van de hoogtoerige atmosferische motor zal afstappen voor deze Type R. Ook omdat Honda CEO Takanobu Ito liet vallen dat de auto op technologisch vlak veel met Honda’s activiteiten in het WTCC te maken zal hebben. Dat zou betekenen: een 1.6 turbomotor.

Ook is het niet ondenkbaar dat Honda hybridetoepassingen zal gebruiken voor extra boost. Immers, als ze sneller willen zijn dan de Mégane RS, zullen ze qua pk’s wel een eindje boven diens 265 stuks moeten uitkomen.

Hoe veel vermogen deze Civic ook krijgt (en hoe hard de voorwielen ook zullen klapperen en onze duimen zullen kneuzen), het is sowieso een welkome comeback in hete-hatchbackland. De Type R komt terug! Wij gaan extra hard feestend het weekend in.

Reacties

Meer van TopGear