Velgenfabrikant HRE en GE Additive’s AddWorks hebben het gepresteerd om ‘s werelds eerste 3D-geprinte titanium wiel te produceren. En kijk eens wat een kunstwerkje het is. De HRE3D+ is voor nu nog een prototype dat aantoont wat de twee bedrijven kunnen presteren. Het duurt vast nog even voordat je een setje kunt kopen.

Haast de enige beperking in vorm bij 3D-printen is de creativiteit van de ontwerper. Je hoeft geen rekening te houden met het bereik van de gereedschappen of de hoeken waarin de gereedschappen kunnen werken. Het resultaat is een ingewikkeld bouwwerk van spaken waar de gemiddelde fabrikant van mechanische horloges nog jaloers op zou zijn.

De printtechniek gebruikt een elektronenstraal. De straal mik je op een hoopje titaniumpoeder. Waar de laser het raakt, smelt het titanium aan elkaar. Beetje bij beetje tekent de straal een velgvorm. De HRE3D+ bestaat uit zes onderdelen, die met boutjes aan elkaar gezet worden. De rand van de velg is in dit geval overigens van koolstofvezel. Zal ook niemand over klagen.

HRE3D+ is een titanium wiel uit de 3D-printer

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie