Een bijzonder moment: Jaguars hoofdesigner Ian Callum en restaurateur Classic Motor Cars Limited hebben een nieuwe auto onthuld waaraan ze achttien maanden gezamenlijk gewerkt hebben. Het is een herboren Jaguar Mark 2, opnieuw ontworpen naar hedendaagse maatstaven door Callum, om zijn persoonlijke kilometers in te gaan maken.

Callum wilde de Mark 2 al langer van moderne updates voorzien. Dit exemplaar heeft een gekietelde 4,3-liter V8 uit een Jaguar XK, een handgeschakelde vijfbak en uiteraard achterwielaandrijving. De carrosserie ligt 30 mm lager en staat op schitterende 17-inch spaakwielen, want zoals Callum zegt: 'hoewel de Mark 2 standaard al prachtig op zijn wielen staat, wilde ik toch nog wat verbeteringen doorvoeren'.

De gehele ophanging en alles wat eraan vastzit werd veranderd: er is stuurbekrachtiging, stevigere schroefveren, een anti-rollbar en wishbones, instelbare schokdempers en vaste ophangpunten voor het subframe (om duikneiging tegen te gaan). Ook aan de achterkant zien we nieuwe veren, wishbones en instelbare dempers, plus een stabilisatorstang en naar buiten geplaatste schijfremmen.

Het exterieur is opgewaardeerd met nieuwe, geïntegreerde bumpers, en met 'kieuwen' in de spatborden om de V8 wat vrijer te laten ademen. Zoals je op de foto's ziet, is de Mark 2 van binnen ook aardig aangepakt, met prachtig leer en een Clarion multimedia-geval met uitklapscherm.

'Dit is een heel persoonlijk statement', zegt Callum over de auto. 'Ik was er altijd van overtuigd dat de Mark 2, hoe mooi ook in zijn standaard vorm, nog meer spanning in zijn uiterlijk en prestaties kon gebruiken. Mijn doel was simplificatie en helderheid.'

Reacties

Meer van TopGear