Als autoliefhebber ben je fier op je kennis van het betere autospul en dat kun je veelal niet voor je houden. Je vrienden en familie, die al iets te vaak jouw geblaat over achtcilinders moesten aanhoren, weten dat jij de aangewezen persoon bent om advies aan te vragen. Maar het is een valstrik. Trap er niet in.

Het begint met een wensenlijst

Het begint altijd met dezelfde eisen: niet te duur, betrouwbaar en het liefst wel ‘een beetje leuk of sportief’. Degenen die beweren ‘dat het niet uitmaakt hoe het eruitziet, als het maar rijdt’ zijn de ergste. Mensen zonder meningen zijn er namelijk niet – anders zouden reactievelden op Facebook niet bestaan.

Mensen zoeken geen autoadvies, ze zoeken louter de bevestiging dat wat ze zelf bedacht hebben de juiste keuze is. De waarheid dat goedkoop, betrouwbaar én mooi zelden samengaan, is te confronterend en wordt direct verworpen. Je mag altijd maar twee eigenschappen kiezen uit het rijtje goedkoop, betrouwbaar en mooi.

Jij komt met goed advies

Goedkoop en betrouwbaar, vroegen ze. Daarom kwam jij met een zuinige Japanner van de eerste eigenaar met alle onderhoudsboekjes. ‘Oké, maar wat dacht je hiervan?’ krijg je terug, vergezeld van een Marktplaats-advertentie voor een geïmporteerde Alfa 147 Selespeed zonder boekjes en met ‘een klein euvel dat makkelijk op te lossen is’.

De verleiding is duidelijk

Leren bekleding, Italiaans design en een setje mooie velgen – dat is een stuk aantrekkelijker dan die grijze Japanse hatchback met 15-inch wieldoppen. En de adviesvragers zijn heel goed in het recht praten wat zo krom is als een hoepel – ergens kunnen ze zo’n aankoop wel rationaliseren. We snappen de verleiding heus wel. Waarom zou je een koekblik rijden als je voor hetzelfde geld iets moois kunt rijden.

Goedkoop, goed én mooi bestaat bijna niet

Na tien goede voorstellen van jouw kant, die allemaal even hard genegeerd werden, krijg je uiteindelijk het verlossende bericht. ‘Dit is hem geworden’, met een foto van een oude Corsa automaat zonder airco, maar wél met aftermarket xenon. Of een Fiat 500 met een lichte rammel in de bak, ‘maar niets ernstigs’. Of een kale crossover voor de prijs van een flink uitgeruste hatchback.

En daar houdt het niet op

Ze hebben jouw goede advies genegeerd en zich toch laten verleiden tot een onverstandige aankoop. De ene keer is het een net iets te goedkope BMW 5-serie, de andere keer is het een goedkope cabriolet. Maar daar houdt het niet op. Omdat jij de persoon met verstand van auto’s bent, komen ze als eerste naar jou toe als er iets mis mee is.

Het liefst met een zo vaag mogelijke beschrijving van de klacht. Of jij er niet even naar kunt kijken en of je niet een goedkoop adresje weet. En ook de klaagzang dat de rekening van de garage zo hoog is, zal zijn weg vinden naar jou. Dus: iemand autoadvies geven, doe het niet. In vredesnaam.

Advertentie

Reacties

 • Ecobeast heeft op 29 augustus 2021 geschreven:

  Dat is idd altijd het verhaal heb zo meerdere klanten die na heelveel gezeur en een onhaalbare wensenlijst uit eindelijk een auto gekocht hebben bij een ander om vervolgens binnen korte tijd bij mij aan de deur te staan miepen.
  Km stand klopt niet wat nu
  Storingslampje is gaan branden kan je hem ff uitlezen, handelaar zei niks aan de hand .
  Noem zo maar op .
  Ik begin er niet meer aan , als ze wat gekocht hebben wil ik met alle liefde de rep uitvoeren en daar zit gewoon een rekening aanvast .
  Uiteraard voor mn gezin maak ik een uitzondering maar die luisteren ook .

  Reageer
 • Stijn heeft op 25 augustus 2019 geschreven:

  Ik doe het toch: die Volvo hierboven, die moet je niet kopen!

  • Shiny204 heeft op 26 augustus 2019 geschreven:

   Tuurlijk wel.
   1.Betrouwbaar (Volvo)
   2.mooi(smaak)
   3.goedkoop(lichte schade)

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie