Iemand autoadvies geven: doe het niet

'Ik zoek nog een nieuw autootje, jij hebt er wel verstand van, toch?'

Foto('s): TopGear NederlandVolvo V70 met krassen schade en lekke band
Volvo V70 met krassen schade en lekke band

Als autoliefhebber ben je fier op je kennis van het betere autospul en dat kun je veelal niet voor je houden. Je vrienden en familie, die al iets te vaak jouw geblaat over achtcilinders moesten aanhoren, weten dat jij de aangewezen persoon bent om advies aan te vragen. Maar het is een valstrik. Trap er niet in.

Het begint altijd met dezelfde eisen: niet te duur, betrouwbaar en het liefst wel ‘een beetje leuk of sportief’. Degenen die beweren ‘dat het niet uitmaakt hoe het eruitziet, als het maar rijdt’ zijn de ergste. Mensen zonder meningen zijn er namelijk niet – anders zouden reactievelden op Facebook niet bestaan.

Mensen zoeken geen autoadvies, ze zoeken louter de bevestiging dat wat ze zelf bedacht hebben de juiste keuze is. De waarheid dat goedkoop, betrouwbaar én mooi zelden samengaan, is te confronterend en wordt direct verworpen. Je mag altijd maar twee eigenschappen kiezen uit het rijtje goedkoop, betrouwbaar en mooi.

Goedkoop en betrouwbaar, vroegen ze. Daarom kwam jij met een zuinige Japanner van de eerste eigenaar met alle onderhoudsboekjes. ‘Oké, maar wat dacht je hiervan?’ krijg je terug, vergezeld van een Marktplaats-advertentie voor een geïmporteerde Alfa 147 Selespeed zonder boekjes en met ‘een klein euvel dat makkelijk op te lossen is’.

Leren bekleding, Italiaans design en een setje mooie velgen – dat is een stuk aantrekkelijker dan die grijze Japanse hatchback met 15-inch wieldoppen. En de adviesvragers zijn heel goed in het recht praten wat zo krom is als een hoepel – ergens kunnen ze zo’n aankoop wel rationaliseren.

Na tien goede voorstellen van jouw kant, die allemaal even hard genegeerd werden, krijg je uiteindelijk het verlossende bericht. ‘Dit is hem geworden’, met een foto van een oude Corsa automaat zonder airco, maar wél met aftermarket xenon. Of een Fiat 500 met een lichte rammel in de bak, ‘maar niets ernstigs’. Of een kale crossover voor de prijs van een flink uitgeruste hatchback.

En omdat jij de persoon met verstand van auto’s bent, komen ze als eerste naar jou toe als er iets mis mee is. Het liefst met een zo vaag mogelijke beschrijving van de klacht. En ook de klaagzang dat de rekening van de garage zo hoog is, zal zijn weg vinden naar jou. Dus: iemand autoadvies geven, doe het niet. In vredesnaam.

Reacties
 1. Stijn zegt op 25 augustus 2019 om 13:27:

  Ik doe het toch: die Volvo hierboven, die moet je niet kopen!

  • Shiny204 zegt op 26 augustus 2019 om 20:20:

   Tuurlijk wel.
   1.Betrouwbaar (Volvo)
   2.mooi(smaak)
   3.goedkoop(lichte schade)

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws