Eigenaren van parkeerplaatsen zijn flink wat geld misgelopen in de coronaperiode. Naast het dagelijkse werkverkeer dat een plekje nodig heeft voor de auto, kwamen er ook minder toeristen om te parkeren. In Frankrijk krijgen sommige parkeerbeheerders een extra kostenpost. De Franse overheid draagt beheerders op om zonnepanelen te plaatsen.

De reden voor de extra zonnepanelen is logischerwijs om energie op te wekken. Dat heeft twee redenen. President Macron van kernenergie af maar wil niet de energie uit het buitenland halen. Door zelf energie op te wekken, beschermt Frankrijk zich ook voor prijsstijgingen van buitenaf. Bij de brainstormsessies kwamen ze bij parkeerplaatsen uit.

Parkeerplaatsen bieden vaak toch al niet al te mooie uitzichten en naast parkeren, gebeurt er weinig. Bijkomend voordeel is dat de auto’s niet urenlang in de gillende hitte hoeven staan, maar lekker onder een afkap verkoeling kunnen zoeken. Bovendien verdienen beheerders van de parkeerplaatsen aan de panelen. Na 12 jaar moet de investering terugverdiend zijn.

Moeten alle parkeerplaatsen zonnepanelen in Frankrijk?

Parkeerzones waar minimaal plek is voor tachtig auto’s vallen onder deze regeling. In 2028 moeten alle parkeerplaatsen aan de nieuwe regels voldoen. Gelegenheden met meer dan 400 parkeerplaatsen moeten het al in 2026 geregeld hebben. Overigens zijn er wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld als het technisch niet mogelijk is of als er te veel schaduw is op de parkeergelegenheid.

Mickey Mouse liep voorop

De foto bij dit artikel is genomen bij Disneyland Parijs. Het pretpark begon in 2020 met het idee om de parkeerplaatsen te bedekken met zonnepanelen. Er liggen nu 46.000 panelen op de overkappingen. Dat moeten er 82.000 worden. Op dit moment levert dat jaarlijks 10 gigawattuur per jaar op. Ter referentie; dagelijks gebruiken we in Nederland in totaal zo’n 13 tot 14 gigawatt. Mickey is zo gek nog niet.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie