Wat betreft bediening neemt Mercedes bij de A-klasse geen risico: álles kan. Zo kun je veel functies op drie, soms zelfs vier manieren bedienen. We geven je een klein voorproefje. Liever weten hoe de A-klasse rijdt? Lees de rijtest van de Mercedes A 200 hier.

Op het stuur zitten twee kleine touchpads (de linker voor het linkerscherm, de rechter voor het rechter) waarop je via duimvegen door alle mogelijkheden kunt bewegen.

Op de middenconsole zit ook een groot touchpad, als je dat makkelijker vindt. Bij duurdere Mercedessen zit onder dat touchpad nog een grote ronde draai-/drukknop, maar die is verdwenen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het rechterscherm nu een touchscreen is (jawel, Mercedes is eindelijk overstag).

En dan is er nog je stem, waarmee je zo goed als alles kunt bedienen. Zodra je ‘hé Mercedes’ zegt, is de auto één en al oor. Van ‘doe het zonnedak open’, ‘navigeer naar huis’ tot ‘wat voor weer is het in Schin op Geul?’, de A regelt het voor je. Het werkt niet altijd, maar meestal heel aardig.

Duits accent

De auto lijkt je trouwens beter te begrijpen als je je Engels (want dat is natuurlijk de voertaal) een vet Duits accent meegeeft. Maar dat kan ook aan onze wat kinderlijke aard liggen.

Opmerkelijk is dat het hele infotainmentsysteem zelflerend is. Het herkent je stem en weet dan bijvoorbeeld dat jij ’s middags naar een andere radiozender luistert dan ’s ochtends, of dat je als het donker is vaak de sfeerverlichting iets minder psychedelisch instelt. En het doet dat allemaal dus alvast voor je.

Je voorkeuren

Uiteraard kun je al je voorkeuren (ook qua onderstelafstemming, stoelinstelling, aircovoorkeur et cetera) ook in één preset opslaan, zodat in theorie ‘hé Mercedes, ik ben het!’ genoeg moet zijn om je in één klap thuis te voelen. Oh, en het systeem is continu met de interwebs verbonden en updatet zichzelf dus automatisch.

Een primeur is de integratie van de app What3words. Hierbij is de hele wereld opgedeeld in blokjes van drie bij drie meter. Aan elk blokje is een unieke combinatie van drie woorden toegewezen.

Reuzehandig als je naar een plek wilt navigeren die geen adres heeft; een bepaalde parkeerplaats, bijvoorbeeld, of een haventerminal, of een of andere boerderij die letterlijk in het midden van nergens ligt.

Roep bijvoorbeeld ‘geliefd, beentje, gaafste’ tegen het navigatie­systeem en je wordt feilloos naat het Torentje van Mark Rutte gevoerd. Of ‘ontdekt, uiterste, iets’ en je staat op de middenstip van de Johan Cruijff Arena. Dit seizoen ook een beetje het midden van nergens, maar we dwalen af.

Infotainmentsysteem van de Mercedes A-klasse

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)