Als je voor het stoplicht de linkerrijstrook kiest, dan komt dat wat ons betreft met bepaalde verantwoordelijkheden. Zeker als er vóór je een verdrijvingsvlak ligt, jij in een personenauto zit en er naast je een langzaam vrachtwagentje staat. Het is aan jou om er vlotjes voorbij te gaan – of er gelijk netjes achter in te voegen. Wil je dit niet, ga dan lekker rechts staan.

Deze Peugeot-bestuurder vertoont een van de irritantste gedragingen in het verkeer: de richtingwijzer aanzetten en hopen dat alles zich vanzelf oplost. Net als invoegen op de snelweg met 80 en hopen dat iedereen maar aan de kant gaat. De bestuurder van de Peugeot trekt net zo snel op als de vrachtwagen, en blijft er gewoon naast hangen tot het te laat is. Gelukkig is er een stukje berm.

Goed, iedereen kan een inschattingsfout maken en er zit inderdaad wat weinig ruimte vóór de vrachtwagen. Maar als de Peugeot vanaf het begin een beetje gas had gegeven en de vrachtwagen een pietsje ruimte gaf, dan was er niets aan de hand geweest. Of nog beter: de Peugeot had gelijk achter de vrachtwagen kunnen invoegen. Dan was er al helemaal geen probleem.

Snel erlangs gaan is jouw verantwoordelijkheid

En nu we je toch hebben: als je nou links bij het stoplicht staat naast een vrachtwagen en er komt een verdrijvingsvlak aan, check ook even in je binnenspiegel of er nog meer mensen zijn die langs de vrachtwagen willen. Ook zij vertrouwen erop dat jij er snel genoeg langs gaat zodat zij er misschien ook nog even voorbij kunnen. Die verantwoordelijk heb je, wat ons betreft.

Advertentie

Reacties

  • Peter heeft op 11 augustus 2023 geschreven:

    Das frappant, die ene regel over invoegen op de snelweg met 80. De laatste tijd maak ik dat keer op keer mee. Hebben we bij de rijles niet geleerd vaart te maken en dan je snelheid aan te passen aan die van het overige verkeer om soepel in te voegen?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie