Vraag je jezelf weleens af: wat rijd ik over tien jaar? Volkswagen doet nu een poging om die vraag voor je te beantwoorden, met deze Gen.Travel conceptcar – een auto die je niet langer zelf hoeft te besturen. Nu horen we al decennia dat zelfrijdende auto’s de markt gaan overnemen. Gaat het deze keer dan écht gebeuren?

Het is niet dat de Gen.Travel conceptcar jou per se achter het stuur vandaan wil hebben. Hij heeft het meer gemunt op iets anders: vliegtuigen, en dan met name de kleintjes die korte afstanden afleggen. Dit soort vluchten zijn beduidend slechter voor moedertje natuur dan een ritje in deze auto.

Het interieur van de zelfrijdende auto van Volkswagen

Het idee is dan ook niet dat je deze auto ouderwets koopt, maar dat je hem boekt. Net als een vliegtuig, dus. In de Gen.Travel is plaats voor vier personen. Te midden van die vier mensen staat een tafel waarop je een stevig potje kunt kaarten. Deze indeling kun je veranderen naar een tweezitsopstelling waarbij je lekker achterover kunt liggen om een tukkie te doen. Tot slot is er een gezinsmodus waarbij augmented reality je kinderen bezighoudt.

Dankzij kunstmatige intelligentie wordt de actieradius vergroot. Wat daar ook bij moet helpen is platooning. Dat wordt nu al gebruikt bij elektrische vrachtwagens. Bij platooning rijden auto’s gekoppeld aan elkaar in een konvooi (platoon). De eerste auto fungeert als leider en rest volgt als een soort wagons. Of je ooit echt in colonnes zult gaan rijden met deze zelfrijdende auto van Volkswagen valt nog te bezien.

Volkswagen verplicht zichzelf namelijk niet om de auto daadwerkelijk te gaan bouwen. Het prototype werkt echter wel, dus de techniek zou nu al te gebruiken moeten zijn. Wel kunnen ‘individuele kenmerken’ van dit prototype van pas komen bij productieauto’s van nu, zoals die mooie wielen – of de comfortabele stoelen misschien? De zelfrijdende mogelijkheden; nee, die nog niet helemaal.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)