Het zal je maar gebeuren dat je het nieuws aanzet en losgebroken scootertuig je auto op z’n dak ziet rollen. Te veel mensen hebben de afgelopen dagen te maken gehad met schade aan hun auto door de opstootjes in Nederland. En dan? De daders ga je waarschijnlijk niet meer vinden. Wie gaat de schade betalen? Is je auto verzekerd tegen schade door rellen? Of is het een gevalletje dikke pech?

Het antwoord is vrij simpel. Of de schade is gedekt, ligt volledig aan de afgesloten verzekering. Elke auto met een Nederlands kenteken moet WA-verzekerd zijn, dat is de goedkoopste variant. Deze verzekering dekt de schade die je toebrengt aan anderen, maar niet aan je eigen auto. Iemand die een WA-verzekering heeft zonder extra dekking, krijgt niets vergoed als de auto beschadigd raakt tijdens rellen. Pas bij het niveau WA casco of ‘all risk’ vergoedt de verzekeraar de schade door rellen.

Oudere auto’s zijn er vaak niet voor verzekerd

‘Het zijn vooral oudere auto’s die in de fik gaan’, laat een woordvoerder van Verbond van Verzekeraars weten aan Hart van Nederland. ‘Dit zijn vaak ook de auto’s die alleen een WA-verzekering hebben. Zij zijn dus niet verzekerd.’ Dit overkwam ook oma Tonnie uit Tilburg. Haar Hyundai Atos werd vernield door relschoppers. Gelukkig werd er voor haar een crowdfunding-actie gestart en er is inmiddels bijna 6.000 euro opgehaald voor een nieuwe auto.

Is je auto verzekerd tegen rellen volgens je polis?

We doken even in onze eigen polissen en ontdekten dat schade door rellen vaak specifiek wordt genoemd. Nog opvallender: vaak gebruiken ze het verkleinwoord relletjes. Volgens verzekeringsvergelijker Independer zijn relletjes ‘volksoplopen waartegen door het openbaar gezag wordt opgetreden (dus geen baldadigheid of vandalisme)’. Bij een auto met een volledige dekking (WA casco) benoemt de polis specifiek dat relletjes volledig gedekt worden. Vandalisme trouwens ook, maar gezien het onderscheid in de polis kunnen we ons zomaar voorstellen dat er polissen zijn die het ene wel dekken, maar het andere niet.

Foto: Tony Webster

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie