Volledig elektrisch offroaden, het heeft wel wat. Je hebt vanaf 0 toeren per minuut het koppel beschikbaar en de motoren overstemmen het gefluit van de vogeltjes om je heen niet. Het is alleen wat lastig om een jerrycan met kWh’tjes achterin mee te nemen.

Volgens Jeep kunnen alle auto’s van het merk hun mannetje (m/v) staan als er geen asfalt meer is. Zelfs deze kleine Jeep Avenger. Het is de eerste volledig elektrische Jeep en hij komt met vierwiel- of voorwielaandrijving. Niet te verwarren met de oude Dodge Avenger, overigens.

Specificaties Jeep Avenger 2023

De Jeep Avenger kan op één lading zo’n 400 kilometer rijden. Verder is er nog weinig bekend over de kleine SUV. Het is niet duidelijk of deze Avenger op hetzelfde platform staat als bijvoorbeeld de Opel Mokka-e. De andere EV’s van Stellantis zijn allemaal niet leverbaar met vierwielaandrijving.

De Jeep Avenger komt volgend jaar naar Europa. Binnen twee jaar volgen er nog drie volledig elektrische Jeeps. Bijvoorbeeld de volledig elektrische versie van de grote Wagoneer en een elektrische Wrangler, die ze bij Jeep de Recon gaan noemen.

Volledig elektrische Wagoneer S

De Jeep Wagoneer S krijgt een flinke actieradius van 640 kilometer. Voor nu laat Jeep nog wat onduidelijke foto’s zien, maar waarschijnlijk lijkt hij veel op de bestaande Wagoneer. Overigens is de naam Wagoneer S nog niet definitief.

Volledig elektrische Jeep Recon

Dit mag je gerust zien als de elektrische broer van de Wrangler. Je kunt de deuren gemakkelijk demonteren en een flinke rots of twee beklimmen moet geen punt zijn. Hij heeft uiteraard vierwielaandrijving en (digitale) differentiëlen die op slot kunnen. Ook is de bodem extra goed beschermd tegen de gevaren van offroaden. De Jeep Recon kun je in 2025 in Europa verwachten.

Wat deze auto’s voor ons in Nederland interessant maakt, is het gebrek aan uitstoot. Grote offroaders zijn hier normaal door hun CO2-uitstoot gelijk kansloos duur, maar daar heeft deze Recon geen last van. Al zal hij dankzij de batterijen (die voorlopig nog prijzig zijn) alsnog niet héél goedkoop zijn. Maar toch: als je een EV zoekt en écht even wat anders wilt, dan haal je deze.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)