Het verhaal gaat dat ene Jerry Juhan in de jaren ’80 met zijn Lotus Esprit in de regen een dragrace verloor van een veel minder krachtige Citroën 2CV. De dikke banden van de Esprit waren de oorzaak van de slechte prestaties op nat wegdek, maar als het droog is, wil je weer niet met te dunne banden rijden. Daarom bedacht Jerry deze bijzondere dubbele banden.

De JJD Twin Tyre is een soort Siamese-tweelingband. Omdat er een onderbreking in het midden zit, zouden de banden veel minder last hebben van aquaplaning. Maar omdat het twee banden in één zijn, heb je wel het bredere oppervlakte voor prestaties op droog asfalt. Ook handig: als één van de twee banden op een wiel lek is, kun je gewoon doorrijden, want de banden bestaan uit twee losse kamers.

Speciale velg met ruimte voor twee ventielen

De banden kun je niet zomaar op elk wiel monteren, ze hebben een speciale velg nodig. Ze schijnen bovendien een nachtmerrie te zijn om te monteren. Ook waren de banden zwaar en aan de prijs – enkele vermoedelijke oorzaken waarom je ze niet meer nieuw kunt kopen. Wel verschijnen ze zo nu en dan op verkoopwebsites voor forse bedragen.

Momenteel staat er bijvoorbeeld een setje te koop voor een Mazda MX-5 (of andere auto’s met steek 4×100). De verkoper wil graag omgerekend net geen 1.800 euro hebben voor de banden en velgen. De banden zijn oud, droog en houden maar kort lucht vast. Ze zijn dus alleen maar interessant als tof verzamelobject.

Goodyear raakte geïnspireerd

In de jaren ’90 kwam Goodyear met de Aquatread. Dit was wel één band, maar dan met een sleuf in het midden die het grote oppervlak van de band brak. Ook dit was geen succes. In 2015 kwam het merk met een studiemodel met hetzelfde principe, maar een productieversie kwam er niet. Hieronder zie je de oude JJD-banden.

Advertentie

Reacties

  • a heeft op 18 augustus 2023 geschreven:

    4*100 ik zie op de foto en youtube 5 gaten?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie