Voor het eerst in zijn leven verlaat de legendarische John Player Special BMW 635 CSI Australië.  Raceheld Jim Richards gaat samen met de BMW naar Engeland voor het evenement Silverstone Classics.

Uhm, maar wie is Jim Richards?

We snappen dat jullie nu denken: ‘Maar wie is deze Jim Richards dan?’ Naast het winnen van vele races, kent de racewereld Richards om zijn opvallende uitspraak. Het meest bekend is hij wellicht door zijn snelle rondetijden in de regen (net als Max Verstappen) bij de Australische endurance race Hardie-Ferodo 1000 in 1974.

Met 8.400 tpm en 300+ pk jaagde Richards veel coureurs op met deze BMW. Het ware succes voor Richards kwam in 1985 toen Australië de regels omgooide in het Australian Tour Car Championship. Richards reduceerde met zijn John Player Special BMW 635 CSI alles tot een klein stipje in de binnenspiegel. Zeven van de tien races won hij en de titel was binnen.

En die uitspraken dan?

In 1992 deed Jim Richards mee in een ATCC-race in Bathurst met een Nissan GT-R. In het land waar alligators vangen in de achtertuin een dagelijkse kost is, is de liefde voor Ford en Holden ook erg groot. Toen de Nissan Skyline R32 GT-R tevoorschijn kwam in de Australian Tour Car Championship, kun je je voorstellen dat menig Australiër hier raar van opkeek.

Het weer tijdens de race in Bathurst veranderde, en zo ook de race zelf. Het werd een wedstrijdje ‘wie rijdt als eerste zijn auto in de prak?’  Toen Richards zijn GT-R (dus niet de BMW) in de vangrail reed, kwam de rode vlag tevoorschijn en was de race afgelopen. Aangezien het podium dan bepaald wordt aan de hand van de ronde ervoor, won Richards de wedstrijd.  Toen Richards hoorde dat zijn vriend en voormalig F1-coureur Denny Hulme tijdens de race was overleden (dankzij een hartstilstand) en later op het podium de fans hem ook nog uitjoelden, was voor hem de maat vol. De fans waren boos omdat zij vonden dat Dick Johnson in zijn Ford Sierra RS500 eerste had moeten zijn.

‘Ik kan dit ontvangst niet geloven. Ik dacht dat Australische race fans heel anders waren dan dit. Dit is onwijs schandelijk. Ik zal blijven racen, maar ik zal jullie wat vertellen – dit moment zal mij bij blijven voor een lange tijd. You’re a pack of a**holes.’ Een jaar later was Richards weer in Bathurst voor dezelfde race. Toeschouwers droegen t-shirts met de tekst: ‘Im an a***hole – Jim Richards told me.’ Uiteraard signeerde de coureur met een grote glimlach de t-shirts. Sportief.

Hij liep hierna meteen het podium af. Nu je een idee hebt wie de man achter deze legendarische auto is, wil je Jim en de John Player Special BMW 635 CSI misschien wel in het echt zien. Dan weet je nu in ieder geval waar je moet zijn.