Het afgelopen decennia hebben pientere werknemers van zo’n beetje alle grote automerken hun hoofden gebroken over de elektrificatie van de auto-industrie. Hoe gaat we in hemelsnaam alle benzinegekkies overhalen om elektrisch te gaan rijden? Kan een EV ooit opwindender zijn dan een auto met een verbrandingsmotor?

Precies die vraag leggen we voor aan vier giganten in de autowereld. We hebben het over John Hennessey, Gordon Murray, Christian von Koenigsegg en Mate Rimac. Behoeven ze nog een introductie? Nee toch? Het is heel interessant om erachter te komen hoe de baas van het V8-gretige Hennessey en purist Gordon Murray reageren op EV’s. De mening van Rimac kun je trouwens wel raden.

John Hennessey

In een rechte lijn: ja. Maar met gewicht, batterijtechnologie en snelladen moet er wel nog een hoop gebeuren. Je maakt misschien met iedereen korte metten in een dragrace, maar op de Nordschleife wordt het een ander verhaal.

Gordon Murray

Op dit moment is het antwoord nog keihard: een elektrische auto kan je niet al die emotionele zaken geven. Aan iemand van mijn leeftijd, of zelfs tot aan de 30-, 25-jarigen, zal hij je nooit de emotionele ervaring bieden van een dynamische lichtgewicht auto, met alle herrie en de hele rest die zo’n ding je kan verschaffen.

Maar er komt een tijd dat de mensen van een zekere leeftijd hier niet meer zijn, en de mensen die er wel zijn zich die dingen niet meer kunnen herinneren. Elektrische auto’s worden de norm. En de fabrikanten zullen sportieve exemplaren bouwen die toch goed rijden, het is gewoon een kwestie van tijd. Je kunt niet nu een lijn trekken en zeggen: dit is het. Het zal veranderen.

Christian von Koenigsegg 

Ik denk niet dat verbrandingsmotoren vervangen zullen worden door elektrische. Stel je voor dat je zou kunnen rijden op een brandstof die CO2-negatief is, dan zou er geen schade aan het milieu optreden. Sterker, meer rijden betekent dan alleen maar minder CO2, omdat je een milieubelasting betaalt als je de brandstof produceert.

Maar dat gezegd hebbende: naar alle waarschijnlijkheid duurt het nog een jaar of tien voordat een elektrische auto lichter is dan een auto met een verbrandingsmotor. Of ie ook leuker en emotioneler is? We zullen zien.

Mate Rimac

In de toekomst zullen alle normale auto’s elektrisch zijn, en er zullen opwindende auto’s rondrijden die elektrisch zijn, maar de verbrandingsmotor blijft, voor de enthousiastelingen. Toekomstige Bugatti’s zullen nog altijd een verbrandings­motor hebben. Een dieselende Golf wil je niet horen op straat, je wilt juist dat ie stil is. Maar een V12 horen is iets compleet anders, ik hoop dat die er nog decennia zal blijven.

Ik denk dat er ruimte is voor ‘gewone’ én elektromotoren. ­Misschien ter aanmoediging van iedereen hier: ik zie nog geen wetgeving die ons verbiedt om super- of hypercars met verbrandingsmotor te maken na 2035 – als het om kleine oplages gaat.

Reacties

  • Kas heeft op 25 april 2023 geschreven:

    Wat mij betreft zijn de meest opwindende auto’s in de toekomst juist elektrisch (nu nog niet!). Zoveel directe kracht altijd beschikbaar! Elektrisch zal brandstof er altijd uittrekken als de begrenzing het toelaat

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear