De huizen en tuinen van Nederland hebben er nog nooit zo mooi bij gelegen. Nu iedereen verplicht thuis moet blijven, slaan Nederlanders massaal aan het klussen. En ook de auto blijft niet ongemoeid. Nu er toch niet gesport kan worden, is er eindelijk tijd om de auto eens te wassen. Mensen die technisch vaardig genoeg zijn (of denken dat ze dat zijn), hebben nu mooi de tijd om de auto op assteunen te zetten en de olie te wisselen of de remblokjes te vervangen.

Maar pas goed op, zo waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH). Door de toegenomen druk op het zorgstelsel door het coronavirus en omdat veel mensen nu aan het klussen zijn, kan er misschien geen goede zorg bij letsel worden gegeven. Het kan ‘in voorkomende gevallen heel moeilijk worden om de optimale zorg bij handletsel te bieden’, meldt voorzitter Mick Kreulen. Hij adviseert om je goed voor te bereiden, de juiste bescherming te dragen en goed gereedschap te gebruiken.

Klussen aan auto? Denk aan de zorg

‘Handletsel, zoals breuken, snij- en zaagverwondingen met pees- en zenuwletsels tot en met amputaties vereisen een specialistische expertise om het herstel en de nazorg van de hand intensief te kunnen begeleiden’, vult hij aan. ‘Onervarenheid en onhandigheid met gereedschap, onvoldoende voorbereiding, haast en onoplettendheid blijken de voornaamste oorzaken’, aldus Kreulen. Dus als je gaat klussen aan de auto, wees dan erg voorzichtig. Belast de zorg niet onnodig door te gaan beunhazen.

Een extra tip (die eigenlijk overbodig zou moeten zijn): ga niet onder een schaarkrik werken als je wilt sleutelen. Het oude ding dat achter in je auto ligt, is er voor noodgevallen. Zet een auto altijd op meerdere assteunen en leg het liefst de wielen die je van de auto afhaalt ook ónder de auto; dan heb je dubbele bescherming. Het is op het moment lastig om hulp te vragen aan vrienden of familie met klussen aan je auto (met de anderhalve meter afstand, weet je wel), dus laat sommige klusjes ook gewoon zitten als het niet lukt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear