Als het om design gaat, gaan je eerste gedachten waarschijnlijk niet direct uit naar Volvo. Zwierige Italianen, charmante Fransen, wortelnotenhouten Engelsen: oké. Maar een stel Zweden dat toch vooral naam heeft gemaakt met veiligheidsfetisjisme en auto’s die eruitzien alsof ze van Lego-blokjes zijn gemaakt: niet het eerste wat in je opkomt. En toch is dat een soort van misvatting.

Zweden zijn namelijk, net als hun andere noordelijke vriendjes, dol op design. Scandinavian design is zelfs een haast onmatig populaire ontwerprichting, die zich kenmerkt door heldere lijnen, natuurlijk materiaalgebruik en een gebrek aan tierlantijntjes. Een bedrieglijke eenvoud die je even gemakkelijk als onterecht voor simplisme zou kunnen verslijten. En daar zijn ze wereldberoemd mee geworden. Of wilde jij soms beweren dat er niets van Ikea in jouw huis staat?

Crystal Eye: de kristallen pookknop van Volvo

Volvo gaat volop mee in dat Scandinavian design en is er bijzonder trots op. Dat zie je het best aan hun interieurs: strakke lijnen, van niets te veel, fraai hout, leer en aluminium, en een nadruk op ergonomie en functionaliteit. Het pronkstuk van die filosofie is ongetwijfeld de kristallen pookknop die je, sinds de meest recente XC90, in hun topmodellen tegenkomt. Hij is gemaakt door de befaamde Zweedse glasfabrikant Orrefors. Hij heeft zelfs een naam – Crystal Eye – en is met de hand gemaakt. Of liever: met de mond geblazen.

Een pookknop van glas – je moet er maar op komen. Maar waarom ook niet? Het is mooi, uiterst duurzaam, voelt prettig aan en oogt bijzonder chic zonder enige vorm van protserigheid. Het is eerder een wonder dat Volvo, bij ons beste weten, de enige fabrikant ter wereld is die met een pookknop van glas is gekomen. Een fraaier voorbeeld van Scandinavian design kunnen wij in ieder geval niet bedenken.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie