Iedereen kent het. Het is druk op de weg en dan is daar opeens dat kruispunt. Of misschien is het juist wel zo druk op de weg vanwege dat kruispunt – daar gaat het even niet om. Dat kruispunt, daar moeten we het eens over hebben.

Bij dat kruispunt staan stoplichten. Ja, zeurpiet, we weten dat ze eigenlijk verkeerslichten heten, jij je zin: bij dat kruispunt staan verkeerslichten. Die dingen hebben een functie. Twee zelfs. Eén: zorgen dat niet iedereen keihard op elkaar inrijdt. Twee: het bevorderen van de doorstroming. Door verkeer van de ene kant even te laten stoppen, kan dat van de andere kant doorrijden. En dan vice versa. Niet moeilijk. Zou je zeggen. Tot er enige vorm van drukte opduikt.

Er zal er altijd wel één het kruispunt blokkeren

Dan zul je namelijk altijd zien dat mensen, en dan uitgerekend het spul dat linksaf wil, extra geneigd zijn het oranje verkeerslicht nog snel even mee te pakken. Omdat het op de weg waar zij naartoe willen zo druk is, kunnen ze niet zomaar even invoegen. Ondertussen is het verkeerslicht op die weg natuurlijk alweer op groen gesprongen, mensen trekken op en moeten weer in de remmen voor die oelewapper die het kruispunt staat te blokkeren. Getoeter. Verwijtende blikken. Gesorry van de blokkeerder, die doet alsof hij toch ook echt niet kon weten dat ie niet door kon rijden. Intussen is groen weer rood geworden, en het rood voor de andere kant weer groen. Waar mensen ook weer vrolijk optrekken en de hele boel terminaal klemzetten.

‘Don’t block the box’

Heel eerlijk gezegd: we kunnen ons nauwelijks voorstellen dat dergelijk gedrag in Nederland níet strafbaar is – álles is hier strafbaar, tenslotte. Maar in bijvoorbeeld Amerika staan bij kruispunten regelmatig borden die er expliciet voor waarschuwen. ‘Blocking the box’, oftewel het kruispunt blokkeren, levert je daar een boete op (in New York minimaal $ 138) en twee strafpunten op je rijbewijs. Lovenswaardig, maar lang niet streng genoeg. Als je willens en wetens een heel kruispunt blokkeert, vinden wij maar één straf passend: weg rijbewijs. We hebben al ene kleine serie voorbeelden van wangedrag dat diezelfde straf verdient (zoals dit, en dat en dit), maar dit is wat ons betreft een van de helderste gevallen. Wat jij?

 

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie