Sinds we leerden dat babyolie helemaal niet wordt gemaakt van baby’s, trekken we alles in twijfel. Want een flitspaal kan wel zo heten, maar flitst zo’n ding eigenlijk wel? Of flitst hij alleen in het donker? Want we weten inmiddels dat flitspalen in Nederland de hele dag staan te controleren – en in België is dat binnenkort ook zo. En als het ding niet echt flitst, waarom heet het dan in hemelsnaam een flitspaal?
Kun je de flits van een flitspaal zien?
Vroeger was het zeker zo dat de snelheidscamera’s langs de weg flitsten. Vaak twee keer, zodat je op de foto’s aan de hand van de afgelegde meters de snelheid kon controleren. Hiervan hebben we een videootje onder aan de pagina bijgevoegd. De naam flitspaal komt dus inderdaad van het feit dat ze flitsen. Er zijn door Europa verspreid heel wat verschillende soorten palen, waarbij sommige altijd flitsen als ze en foto nemen en andere alleen als het te donker is. Sommige palen in Europa hebben nog een zichtbare flits.
In Nederland hebben we uitsluitend nog digitale flitspalen, zo meldt het Openbaar Ministerie. Deze moderne flitspalen gebruiken infrarood om foto’s te maken. Het menselijk oog kan infrarood niet waarnemen. Het kan dus zijn dat je geflitst bent in het donker zonder dat je iets gezien hebt. Deze palen hebben ook geen filmrolletje meer, dus je overtreding is meteen bekend bij het CJIB. Infrarood moet je overigens niet verwarren met een rode lens. Sommige (oude) flitspalen in Duitsland hebben een rode lens voor de flitser zodat ze de weggebruikers niet verblinden.
Foto aanvragen
In Nederland kun je via de website van het CJIB je foto aanvragen. Als je het vermoeden hebt dat je geflitst bent, kun je alvast inloggen om te kijken of het ook echt zo is. Vaak is de boete sneller online verschenen dan thuis op de deurmat. Vooralsnog is er nog geen dienst om de plaat te laten afdrukken in posterformaat voor aan de muur. Gemiste kans, want bij de Efteling betalen mensen ook altijd goed geld voor een kiekje op snelheid.
Jacco heeft op 21 augustus 2021 geschreven:
Ga naar duitsland, foto van voren 2 stuks. Ff lagge voor get vigeltje en net 11km/h te hard mag je 20 euro betalen met gratis fotos erbij. (20 is totaalbedrag)