Als je in de zomer een strooiwagen kunt tegenkomen en op wintersport kunt verbranden als je je niet insmeert, kun je dan overdag een boete krijgen voor een kapotte koplamp of achterlicht? Sommige mensen rijden (heel verstandig) ook overdag met de dimlichten aan. Zal de politie dan een prent uitdelen als er een lampje van deze verlichting stuk is?

Als je de exacte letter van de wet zou volgen, dan staat daar dat je ook overdag niet met een kapotte lamp mag rijden. Onder een strakblauwe hemel op een warme zomerdag zou het wel gek zijn om een boete te krijgen voor een kapot dimlicht. Het OM deelt die mening en heeft bepaald dat de politie overdag geen bekeuring mag uitdelen voor kapotte verlichting, tenzij het gevaarlijk of hinderlijk is.

Overdag een boete voor een kapotte koplamp

Een woordvoerder van de politie legt TopGear Nederland uit dat er genoeg uitzonderingen zijn. Als het guur weer is of als een laagstaande zon het zicht belemmert, dan ben je verplicht om verlichting te voeren. En als je verplicht bent om de lampen aan te zetten, dan moeten ze goed functioneren. Als je met een kapotte koplamp door een hoosbui rijdt, ben je dus strafbaar.

En een bekeuring in een tunnel?

Ook in een tunnel is het verplicht om de verlichting van de auto aan te zetten. De borden bij de ingang zijn dus geen suggestie. Je kunt dus overdag een boete krijgen als je met een kapotte koplamp door een tunnel rijdt. Of als je in de tunnel vergeet je verlichting aan te zetten.

Je krijgt al een boete als er één dimlicht kapot is. Door maar met één koplamp of één achterlicht te rijden, kunnen andere automobilisten je verwarren met een motorfiets. Gelukkig hoef je bij moderne auto’s slechts de bumper, de wielen en het luchtfilter te demonteren om bij een lampje te kunnen. Als je überhaupt nog een los lampje kunt wisselen.

Advertentie

Reacties

 • Poulusma heeft op 8 augustus 2023 geschreven:

  ‘Sommige mensen rijden (heel verstandig) ook overdag met de dimlichten aan.’ Sommige mensen rijden overdag zelfs met mistverlichting aan, vinden ze leuk staan. Dat ze hun tegenliggers verblinden kan ze geen fuck schelen.
  Ook zo’n dingetje, die motorrijders met extra gemonteerde mistlampen die te pas en te onpas met die verlichting aan rijden. Ze denken beter zichtbaar te zijn, dat ze een blinde vlek creëren voor hun tegenliggers denken ze niet over na…

  Reageer
 • DeFre heeft op 6 augustus 2023 geschreven:

  Ivm veiligheid zou een auto zo geprogrammeerd moeten worden dat hij een volgd verzoek om te starten zou moeten negeren evenzo als melding ruitensproeier niveau bandendruk enz. enz.

  • Maestro heeft op 10 augustus 2023 geschreven:

   Dus kan je overdag niet meer naar de garage rijden voor een nieuw lampje, waar je zelf onmogelijk meer bij kan.

   • Bert heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

    Ik zou graag zien dat die onbenullig felle dagrijverlichting die sommige auto’s hebben verboden zou worden. Iemand hinderen met verblindende dim- of grootlicht is strafbaar maar al die k*tauto’s met bouwlampen onder in de bumper mogen maar ongestraft rond blijven rijden.
    Ik ben inmiddels gestopt met grootlichtseienen naar deze wegmisbruikers want de schakelaar begon al gammel te worden

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie