Ah, kerndreiging – die goede oude tijd. Op elk moment kon er een bom vallen die alles zou wegvagen, maar je kon tenminste nog wel naar de kroeg. Om er zeker van te zijn dat de regering zou blijven bestaan als die bom kwam, werden er veel kernbunkers gebouwd. Dit zijn ondergrondse bouwsels waarin je een kernramp zou kunnen overleven. Ook in het voormalige Sovjetland Letland zijn ze te vinden. YouTuber Shiey duikt in een van de bunkers en vindt daar een opmerkelijke autoverzameling, vooral van obscuur Slavisch spul.

De urban explorer probeert al drie jaar in de bunker te komen, en nu lukt het hem eindelijk. Ergens laat hij vallen dat er een nieuwe eigenaar in het spel is, dus echt verlaten is de oude kernbunker niet. De plek wordt voornamelijk gebruikt als opslag. Dat zou ook verklaren waarom de lichten werken en waarom er nog lucht in de banden zit bij sommige voertuigen. Het gaat dus in ieder geval om een kernbunker in Letland – de exacte locatie verklapt hij wijselijk niet, omdat anders andere nieuwsgierigen de boel zouden kunnen vandaliseren.

In de Letse kernbunker staat een stel bijzondere auto’s stof te happen. Wat die eerste Amerikaans uitziende auto precies is, daar komen wij ook niet helemaal uit. Volgens reaguurder James Fernick zijn de onbekende auto’s vanaf 1:46 een GAZ Podeba en een SMZ-S3D. Die laatste is een auto die de Sovjet-overheid gratis gaf aan bijvoorbeeld veteranen die hun benen waren kwijtgeraakt. De dingen achter het stuur zijn de ‘pedalen’. De auto met de gordels in de deur is een Chevy Lumina uit de vroege jaren negentig, die is niet zo lastig om te spotten.

Nadat hij een lading nieuwe gasmaskers vindt, stuit Shiey op een BTR, een gepantserd voertuig uit het leger. Later komt hij nog een brandweerwagen tegen (waarschijnlijk een ZIL), wat hetzelfde model moet zijn als werd ingezet bij de kernramp in Pripjat. De limousine is een GAZ Tsjaika (wat zich laat vertalen naar ‘meeuw’), een regeringslimousine die qua uiterlijk gebaseerd is op de Amerikaanse Packard Patrician. Belangrijke overheidsmensen werden in deze GAZ-limousines vervoerd. Later in de video lanceert het nieuwsgierige aagje nog wat kernkoppen door op willekeurige knoppen te drukken. Ook leuk.

Letse kernbunker herbergt bijzondere autoverzameling

Reacties

 • TG heeft op 13 november 2020 geschreven:

  Is niet meer zichtbaar.
  Mijn excuses Cerdt

  Reageer
 • TG heeft op 13 november 2020 geschreven:

  Cerdt kijk eens hoeveel info ze geven bij dit artikel 😉

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)