De eerste productieauto met camera’s in plaats van buitenspiegels was de Volkswagen XL1. De eerste massaproductieauto moest de Audi e-tron zijn. Maar nét een week voor de onthulling snijdt Lexus Audi de pas af met digitale buitenspiegels op de Lexus ES.

Digital Side-View Monitors noemt Lexus het snufje op de ES. Een wereldprimeur, zo zegt het merk. Op een massaproductieauto, zeggen wij erbij. Om het nog even iets zuurder te maken voor Audi: de oorspronkelijke onthulling van de Audi e-tron stond op 30 augustus, maar werd verplaatst naar 18 september.

De camera’s voeden twee 5-inch schermen met beeld. Zowel in het donker als overdag is het beeld scherp. Ook als er mensen met felle lampen achter je rijden. Het grote voordeel van de camera’s is een breder blikveld naar achteren en een hoop minder luchtweerstand, aldus Lexus. Maar als je naar de XL1 kijkt, zie je dat de luchtweerstand nog lager had gekund. Door de camera’s niet op een soort rare en kwetsbare stompjes te zetten.

De digitale spiegels komen als eerst op de Lexus ES in Japan. Hoewel de auto hier wel op de markt komt, komen de spiegels voorlopig niet naar Nederland.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)