Denk je aan Lexus, dan denk je misschien als eerste aan de geweldige LFA. Nee? Grote kans dat je anders dacht aan een grote SUV met de Spindle-grille. De nieuwe Lexus LBX doet niet mee aan die denkbeeldige tekening. De auto laat zelfs de kenmerkende grille los. Daar heeft de nieuwe Lexus zijn naam dan ook deels aan te danken. De drie letters staan voor ‘Lexus Breakthrough Crossover’.

Inderdaad, hij had dan eigenlijk LBC moeten heten, maar dat is te makkelijk. Je kent inmiddels het mopje waarbij de letter ‘X’ uitgesproken moet worden als ‘cross’. Hoe dan ook, de LBX staat op een aangepaste versie van het GA-B-platform van Toyota. Op dat platform staan ook auto’s als de Yaris en de Aygo X.

Lexus in maatje XS

De LBX is ‘de kleinste Lexus tot nu toe’. Hij is dan ook speciaal bedoeld voor de Europese markt. Met een lengte van 4,2 meter, een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 1,5 meter is hij ongeveer even groot als de Yaris Cross.

De LBX krijgt een 1,5-liter driecilinder motortje dat wordt bijgestaan door een elektromotor. Samen produceren ze 136 pk en 185 Nm. De versies met voorwielaandrijving doen het met een torsieas achterop. De vierwielaangedreven jongens krijgen dubbele wishbones en een extra elektromotor op de achteras.

Achter het stuur is een 12,3-inch scherm. In het midden vind je een 9,8-inch touchscreen. Achterin kun je de kofferbak volladen tot 332 liter. De LBX moet in 2024 naar Nederland komen. Wat hij dan gaat kosten, is nog niet bekend.

Advertentie

Reacties

  • Vdp heeft op 5 juni 2023 geschreven:

    Ziet er prachtig uit. Interieur chique en erg mooie materialen zo lijkt het. Kan niet anders dat wij deze veel gaan zien bij ons in Oosterbeek, zo’n Lbx naast de Cayenne, fraai!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie