Wat als de mensen van de bekendste EV-merken toe zijn aan vakantie? Dan steken ze de koppen bij elkaar en verzinnen ze een caravan die je met een EV kunt sleuren zonder dat dit actieradius kost. Ex-medewerkers van Tesla, Lucid en Rivian bedachten deze Lightship L1. De caravan heeft een eigen accupakket en een elektromotor waardoor hij zijn eigen gewicht voortbeweegt.

Het is niet de eerste caravan die het actieradiusprobleem van EV-rijders met vakantieplannen tackelt. Zo kwam er laatst een caravan voorbij dat een soort powerbank op wielen is. Daarmee kun je op de parkeerplaats je EV opladen. Ook is er nog de AirStream eStream die een elektromotor heeft met 242 pk. Net als de Lightship draagt deze sleurhut zijn eigen last.

Onder de vloer van de Lightship L1 ligt een 80-kWh batterij met een elektromotor. De batterij is goed voor 480 kilometer actieradius. Hoeveel pk’s de elektromotor levert, maakt Lightship niet bekend. Omdat de caravan aangedreven wielen heeft, kost het de auto geen actieradius. Ook voor brandstofauto’s kan dit een hoop in het verbruik schelen.

De caravan is extra aerodynamisch

Het bedrijf denkt dat de caravan drie keer zo aerodynamisch is als een vergelijkbare trailer. Dat heeft Lightship bereikt door de L1 te ontwikkelen aan de hand van windtunneltests. Als je gaat rijden, kun je de caravan inklappen voor minder luchtweerstand. Het bovenste deel schuift dan over het onderste deel, net als een broodtrommeltje. Iets wat een geheel nieuwe fobie aanwakkert, als je het ons vraagt.

De caravan is een flinke 8,2 meter lang en 2,6 meter breed. De hoogte hangt dus af van de stand waar je hem in zet. In de rijmodus is die 2,1 meter hoog, in de kampeerstand 3 meter. In totaal weegt de caravan 3.400 kilo. Vanbinnen is er zithoek, een badkamertje en een keuken. De zithoek kun je transformeren in een slaapplaats. In totaal kunnen er vier tot zes personen een tukkie doen in de caravan.

De prijs van de Lightship L1

Op het dak van de Lightship ligt een arsenaal aan zonnepanelen met maximaal 3 kW aan laadkracht. Het loont dus om naar een zonnig gebied op vakantie te gaan; dat scheelt weer laadkosten. Lightship wil aan het einde van volgend jaar beginnen met de productie van de L1. Je kunt er nu wel al eentje reserveren door 500 dollar over te maken. Hierna moet je omgerekend zo’n 120.000 euro afstaan voor de Lightship L1.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear