Dit moet je een keer proberen: ga zitten achter het stuur van je auto en draai je hoofd naar links. Tikt de klep van je petje tegen de b-stijl aan? Kun je via de achterste zijruit naar buiten kijken? Klaagt de passagier achter je over bloedproppen in zijn benen? Lijkt de bovenkant van het stuur net zo ongrijpbaar als normaal functioneren in de maatschappij? Luister dan naar je moeder en ga eens rechtop zitten.

Fysiotherapeuten krijgen nu massaal een hekel aan ons door het volgende advies: ga ook even recht voor je stuur zitten. Autofabrikanten plaatsen niet voor niets de hoofdsteun in het midden van de stoel, en niet twintig centimeter naar de zijkant. Doet het überhaupt geen pijn aan je rug om zo krom in de auto te liggen? Moet je zo zitten omdat je anders niet over je eigen knokkel heen kunt kijken? Doe dan ook eens twee handen aan het stuur. Je moeder zei het al toen je klein was.

Waarom wij ons hiermee bemoeien? Vrij simpel: we zijn ons volledige leven doorgekomen zonder ook maar één keer dood te gaan, en dat willen we zo houden. De enige controle die jij hebt over je geleide projectiel met vier wielen, verloopt via het stuur en de pedalen. En controle is precies wat je mist als je erbij zit zoals jij. Er is een reden dat coureurs geen strandstoelen in hun auto’s monteren, maar kuipstoelen die rechtop staan (op F1-coureurs na, maar als jij zo’n auto hebt, hebben we niets gezegd). Denk er even over na: hoe ga je met één gestrekte arm het gevaar (en je medeweggebruikers) ontwijken?

Dus doe niet zo egoïstisch. Je leeftijdsgenoten accepteren je heus nog wel – of in ieder geval niet minder dan nu – als je normaal in je auto gaat zitten. Dus luister naar je moeder: zit rechtop.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie