Mag je door rood rijden als er een ambulance aan komt?

Of de brandweer? Of een politieauto?

Foto('s): facemepls / FlickrMag je door rood rijden als er een ambulance aan komt?
Mag je door rood rijden als er een ambulance aan komt?

Je zit op je gemakje voor het rode licht de betekenis van het leven te overpeinzen of charmant met je vinger je reukorgaan te reinigen, als er plots met een hoop herrie en blauwe verlichting iets in de binnenspiegel verschijnt. Wat moet je dan? Mag je door rood rijden als er een ambulance aan komt?

De brandweer van Groningen (we gebruiken ambulance in de titel omdat dat het vaakst voorkomt) merkte dat veel weggebruikers niet helemaal lekker weten hoe ze zich moeten gedragen als er hulpdiensten aankomen. Volgens brandweerman Rinze mag je niet door rood rijden als er een ambulance aan komt, of welke hulpdienst dan ook. Vaak is er best wat ruimte om naar links of naar rechts te sturen om zo genoeg ruimte te maken voor de hulpdiensten. Maar het gaspedaal indrukken en de kruising oversteken, dat mag dus niet. Wat ook niet mag, is de maximumsnelheid overschrijden als er een hulpdienst achter je zit.

Wat moet je doen bij een rotonde?

Als er op een rotonde een hulpdienst achter je zit, blijf dan rondjes rijden op de rotonde tot de ambulance, brandweer of politie de afslag heeft genomen. Zo kom je nooit vóór de hulpdiensten terecht en heb je niet de situatie die hierboven wordt geschetst. De vluchtstrook moet je ook vrij houden. Oh, en meteen het verzoekje of je niet fout wilt parkeren, want dan kunnen de hulpdiensten er niet goed langs.

Mag je door rood rijden als er een ambulance aan komt?

Foto: FaceMePLS / Flickr

Reacties
 1. Jeannot zegt op 5 juli 2020 om 14:52:

  Dit mag dus wel! Staat in het wetboek van strafrecht. Overmacht!

  • Ikke zegt op 6 juli 2020 om 20:12:

   Het mag niet. Om een voorrangsvoertuig doorgang te verlenen mag je zelf géén overtreding maken

 2. Erik Dikken zegt op 4 juli 2020 om 09:49:

  Aleen met de turbo rotondes met verhoogde rijbaanscheiding lukt dat niet meer. Als je tegenwoordig verkeerd rijdt kun je opeen rotonde ook niet meer ee weg terug nemen.

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken