We kunnen haast een wekelijkse rubriek in het leven roepen met quasi-wetenschappelijke onderzoekjes van autoverzekeraars. En deze trapt zo, hup, met gestrekt been de open deur in. Mannen zijn veel asocialer in verkeer dan vrouwen. En bovendien vindt driekwart van de Nederlanders dat hij of zij altijd veilig rijdt. Met de nadruk op vinden.

De eerste conclusie trekt AutoVerzekering.nl uit de stelling: ‘Ik heb als automobilist weleens ruzie gehad met medeweggebruikers.’ Maar liefst 48,7 procent van de mannelijk bestuurders tussen de 40 en 49 jaar zegt ooit eens ruzie in het verkeer te hebben. In dezelfde leeftijdscategorie claimt 24,7 procent van de vrouwen ruzie te hebben gehad.

Gemiddeld zegt 34,3 procent van de mannen weleens ruzie te hebben in het verkeer. Van de vrouwen is dat 15,9 procent. Klinkt plausibel – als wij thuis vragen wat er aan de hand is, is het antwoord ook altijd ‘niets’. Hoeveel procent van de vrouwen ‘niet met elkaar praat’ in het verkeer, staat niet in het onderzoek.

Veilig onderweg

Van de mannen vertelt 70 procent altijd (altijd, potverdorie) voorzichtig te zijn wanneer ze in de auto zitten. De vrouwen overtreffen dat aantal met 77,9 procent. Mannen van 30 tot 39 jaar halen het gemiddelde omlaag – daarvan claimt slechts 59,6 procent altijd voorzichtig te rijden.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden zegt veiliger te rijden als ze een bijrijder hebben. Hierbij geeft 63,7 procent van de mensen van 60 jaar en ouder maling te hebben aan zijn of haar bijrijder en stug door te rijden, ongeacht of er iemand naast zit. Lekker consequent, houden we van.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie