De organisatie achter de GP van Nederland deelde laatst trots dat de interesse in kaartjes voor de komende twee edities ‘groter dan ooit’ is. We zijn benieuwd hoe de belangstelling zal zijn als Verstappen ooit zou stoppen. De zogenoemde ‘Max Verstappen-fans’ kunnen dan laten zien dat ze ‘echte F1-fans zijn’. Loop je nu te miepen dat de sport saai is? Dan ben je volgens Verstappen ook geen echte fan.

Verstappen had het voor het eerst dit jaar moeilijk tijdens de GP van Singapore. Samen met zijn team kon hij maar niet de goede set-up vinden voor de verraderlijke baan. Na een tegenvallende kwalificatie begon Verstappen vanaf de elfde plaats. De Red Bull-coureur klom nog knap op naar de vijfde plaats, maar de reeks overwinningen kwam tot een eind.

Verstappen: ‘Dan ben je geen echte fan’

Vooraan was het eindelijk weer eens spannend absentie van Verstappen weer eens spannend. Je zou dus kunnen zeggen dat het wegvallen van Verstappen en Red Bull goed was voor de F1. Maar daar denkt Verstappen totaal niet over na: ‘Eerlijk gezegd, ben ik daar niet geïnteresseerd in. We zijn op een hele duidelijke manier verslagen. Ik denk er niet aan wat goed is voor de F1.’

Volgens Verstappen is de dominantie niet per definitie slecht voor de F1: ‘We waren gewoon betere dan alle anderen. Als mensen dat niet kunnen waarderen, dan ben je geen echte fan, maar dit is hoe het gaat. We presteerden niet en andere mensen hebben beter werk geleverd dan ons en verdienden om te winnen.’

Hoeveel échte Verstappen-fans kijken er naar de F1?

Het is te hopen voor Viaplay en andere F1-rechtenhouders dat Verstappen-fans niet onder deze noemer worden geplaatst. In 2014, toen Verstappen net om de hoek kwam kijken en wat mocht oefenen met een F1-auto, keken er gemiddeld 124.000 mensen in Nederland naar de F1-races. Een jaar later toen Verstappen zijn debuut maakte, waren dat er 309.000.

Inmiddels kijken er ruim twee miljoen Nederlanders naar de F1-races. Uit cijfers van NMO blijkt dat het toppunt tijdens de GP van Abu Dhabi van 2021. Niet echt verrassend nee. Toen keken er via Ziggo Select gemiddeld 2,5 miljoen mensen en via Ziggo Sport 2,4 miljoen. Ook nu scoort de F1 nog goed. De afgelopen editie van de GP van Nederland werd door 2.293.000 live gezien op NPO 1. Dat is dus nog zonder de kijkers van F1TV en Viaplay.

Reacties

 • Dave heeft op 21 september 2023 geschreven:

  Toen Tiger Woods alle toernooien won ging ‘iedereen’ golf kijken.
  Als Federer alles wint wil iedereen zijn wedstrijden zien.
  Als Verstappen (bijna) alles wint is de F1 ineens saai.

  Ik snap dat niet. We zijn getuige van een uniek moment in deze sport waarbij weer eens geschiedenis wordt geschreven, en deze keer beter en mooier in beeld gebracht dan ooit tevoren. Dit zijn momenten om van te genieten.
  Ik hoop weer op een verpletterende overwinning en van mij mag Verstappen dat de rest van het jaar doen.
  Het voor de vorm een keer voorlaten van Perez (als dat niet op eigen kracht zou zijn), dát zou pas slecht voor de sport zijn.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear