Niet elk verhaal van 14 februari is een liefdesverhaal. Op Valentijnsdag 2020 vond een medewerker van Mazda in een donker hoekje van de Fuchizaki-opslag deze Mazda MX-81 Aria. Bijzonder, want de meeste conceptauto’s van Mazda worden zorgvuldig vernietigd of in het museum gezet. Deze unieke hatchback stond 40 jaar met de klapkoplampen gesloten in een hoekje.

In 1981 debuteerde de eerste MX van Mazda op de Autosalon van Tokio. De letters staan voor ‘Mazda’ en ‘eXperimental’. Ontwerphuis Bertone is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Mazda MX-81 Aria. Het Italiaanse designhuis tekende eerder de Volvo Tundra, wat later gek genoeg de Citroën BX werd. Dat is een verhaal voor een andere keer. In de basis is de MX-81 een Mazda 323 en voorin ligt een 1,5-liter viercilinder met ongeveer 130 pk.

Vrijgelaten

Ontwerper Marc Dechamps werd praktisch vrij gelaten om te tekenen wat hij wilde. De MX-81 kreeg klapkoplampen, een verstopte ruitenwisser en achterlichten die tot het dak liepen. Het interieur was nog wilder met een rechthoekig stuur en een televisie in het midden. Voor de stoelbekleding pakten ze het colbertje van je leraar wiskunde.

Tweedelige restauratie

De Mazda MX-81 Aria was niet echt beschadigd toen hij werd teruggevonden in 2020, al doet 40 jaar stilstaan een auto nooit echt goed. De eerste stap van de restauratie vond plaats in Hiroshima. Op het hoofdkwartier van Mazda restaureerden ze de motor, de remmen en alle elektronica. Toen ging de auto naar Turijn voor het plaatwerk, de lak en de bekleding. Waarschijnlijk krijgt de auto nu een mooi (en zichtbaar) plekje in Mazda’s eigen collectie.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie