We weten allemaal dat auto’s steeds groter worden. Als we onze cijfers goed op een rijtje hebben, is de nieuwste Skoda Fabia nu even groot als de Rolls-Royce Phantom uit 2003. Maar de compactere modellen zijn ook een stuk geavanceerder geworden. De derde-generatie Fabia is prettig volwassen, met grote-autotrekjes als een panoramisch schuifdak, stuurverwarming, led-sfeer-verlichting en adaptieve cruisecontrol.

Dan hebben we het nog niet eens over de ‘simply clever’-dingen waar Skoda zo trots op is – 42 stuks maar liefst, zo blijkt. Allemaal zijn ze vrij begeerlijk op een middelbare-leeftijdachtige manier. Zo zit er een klein netje onder de hoedenplank om je jas in te proppen en vind je natuurlijk een plu in de bestuurdersdeur.

Het is niet heel erg TopGear om blij te worden van zo’n verstandige auto (er zit een klein clipje naast de pook om je parkeerticket in te klemmen terwijl je naar de slagboom rijdt), maar ook wij willen soms gewoon in een auto kunnen springen om een compleet vergetelijke tocht te gaan maken. De Fabia belichaamt de 24/7-bruikbaarheid die we van een moderne hatchback verlangen – de moeiteloze dag-tot-dag-kwaliteit waar je de VW Golf altijd om kon prijzen, tot die met de achtste generatie van het padje raakte met een knoploos, traag en dystopisch interieur.

Meer-heb-je-niet-nodig-auto van het Jaar 2021

Nee, het is niet modieus om een nieuw model te introduceren zonder een greintje elektrificatie. Maar de Fabia is zuinig, heeft zich bewezen en doet niet moeilijk. Hij heeft het juiste formaat om 99 procent van het leven aan te kunnen, en dat doet hij net even beter dan al z’n tegenstrevers.

Advertentie

Reacties

 • Jf heeft op 31 december 2021 geschreven:

  Het is niet de derde generatie van de Fabia maar al de vierde. Grote fout in jullie artikel. Van de derde generatie zijn er nog een paar keer facelift geweest. Terwijl je dit niet had bij de 2 eerste modellen van de Fabia. Die verkochten heel goed. De derde veel minder.

  • JG heeft op 1 januari 2022 geschreven:

   Grove fout, JF , de Fabia 1&2 hadden WEL facelifts ….

   Reageer
  Reageer
 • WimG heeft op 30 december 2021 geschreven:

  Helaas maar 50 kg kogeldruk toegestaan. Niet toereikend voor drager en 2 E-bikes ☹️.

  • RonB heeft op 30 december 2021 geschreven:

   Hoezo een e bike zonder accu en een fietsdrager zijn ongeveer 50 kg

   • Vince heeft op 30 december 2021 geschreven:

    Dan mis je de tweede e-bike nog?

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Peter heeft op 30 december 2021 geschreven:

  De Rolls Royce Phantom uit 2003 is volgens Google bijna 6 meter x 2 meter x 1,5 meter.

  De Skoda Fabia hatchback komt volgens Skoda niet verder dan 4,1 x 1,9 x 1,5 meter.

  Overdrijven jullie niet een klein beetje?

  • Roel heeft op 30 december 2021 geschreven:

   Jij bent vast leuk op feestjes!

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie