TopGear reed zojuist de oogverblindend mooie Mercedes CLS Shooting Brake – in AMG-uitvoering. In het volgende nummer lees je het uitgebreide testverslag, nu alvast de highlights.
 
Testobject: Mercedes CLS Shooting Brake
Uitvoering: 63 AMG
Locatie: Florence, Italië
Weersomstandigheden: bewolkt en 28 graden
 
Wat reden we?
Mercedes’ nieuwste kijk op wat de mensheid nodig heeft: de CLS Shooting Brake. En dan dus de versie met 5,5-liter biturbo V8, 525 pk sterk en 700 Nm krachtig. Jummie.
 
Beviel het?
Kijk, dat een AMG met dubbelgeblazen V8-motor goed van z’n plek komt, dat wisten we al. Maar kijk eens naar deze plaatjes en zeg nou zelf: is dit niet de schitterendste stationwagen-achtige die je ooit hebt gezien? Wij zijn er spontaan in katzwijm voor gevallen. Zodanig zelfs dat die motor – en dat wil in dit geval héél wat zeggen – voor ons vandaag enigszins van ondergeschikt belang was.
 
Nog bijzonderheden?
Joh, dit is één grote rollende bijzonderheid. De lijnenvoering is prachtig, het motorisch geweld eindeloos, de kwaliteit subliem. De bagageruimte is ondanks het lage en spitse ontwerp zelfs iets groter dan die van een Audi A6 Avant of BMW 5-serie Touring (tenzij je de achterbank neerklapt, dan hebben die twee de overhand). Dit is een auto die je alles probeert te geven – stijl, kracht én praktisch nut – en daar nog wonderwel in slaagt ook.
 
Welke modellen komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
In oktober beginnen de CLS Shooting Brakes bij de dealers binnen te druppelen. De door ons gereden CLS63 AMG is er in Nederland vanaf 146.300 euro, maar de prijzen voor dit kunststuk van een Mercedes beginnen bij 71.500 euro voor de 250 CDI. Dan heb je verder nog de 350, 350 CDI en 500. De laatste twee komen er binnen afzienbare tijd ook met vierwielaandrijving.
 
Kom maar door met het eindoordeel dan!
Na de oorspronkelijke CLS waren we een beetje teleurgesteld in de huidige generatie. Het was allemaal niet bijzonder genoeg meer. Met deze Shooting Brake legt Mercedes ons in één klap het zwijgen op. Hij is prachtig, hij is fantastisch, en deze ging toevallig nog eens erg hard ook. Wij zijn betoverd.

Reacties