Mercedes toont op de Salon van Parijs een concept car die de eerste aanzet is voor een heel nieuw submerk van de Duitsers. Dat submerk gaat zich geheel bezighouden met elektrische auto’s. Het zou, als de schijn niet bedriegt, uiterlijk zomaar eens heel veel weg kunnen hebben van deze jongen: de Mercedes Generation EQ.

De Mercedes Generation EQ is een ‘crossover met coupé-achtige lijnen en een snufje shooting brake’, wat tegenwoordig zo’n beetje het summum van hip is. Hij ziet er in ieder geval honderdmiljard keer beter uit dan eerdere pogingen van Mercedes-Benz op dit gebied. Wat, toegegeven, gezien de spookhuiskwaliteiten van de GLC Coupé en GLE Coupé ook weer niet zó’n enorme prestatie is.

Hoe dan ook, Mercedes laat in ieder geval zien dat je ook met een grille-loze, dichte neus leuke dingen kunt doen (zien jullie dat, Tesla?). De Duitsers laten weten dat dat zwarte front met de witverlichte Ster het onderscheidende kenmerk van alle EQ’s zal worden. Over dat blauw zeggen ze dan weer niks. Maar ook dat dichten wij bijzonder goede kansen toe.

Waarop is die Mercedes Generation EQ gebaseerd?

De basis wordt gevormd door een geheel nieuw platform dat uiteraard modulair is, en dus voor allerlei auto’s van allerlei groottes kan worden toegepast. Aan boord van de Mercedes Generation EQ zijn twee elektromotoren die samen 400 pk vermogen en 700 Nm trekkracht kunnen leveren. Moet voldoende zijn. Belangrijker is het feit dat de Mercedes Generation EQ op één acculading zo’n 500 kilometer ver zou moeten kunnen komen. Waarmee hét heikele punt van EV’s, die actieradius, een forse tackle krijgt. Uiteraard moet de Mercedes Generation EQ ook autonoom uit de voeten kunnen.

Mercedes-Benz is overigens zeer serieus van plan om het EQ-idee (wat staat voor Electric Intelligence) ver uit te bouwen. Het heeft plannen met Tesla-achtige batterijmuren om thuis stroom op te kunnen slaan, draadloos opladen via inductie, en een nieuw laadsysteem waarmee je binnen vijf minuten laden weer 100 emissievrije kilometers zou kunnen rijden. En ze hebben er haast mee. In 2020 zou de eerste EQ op de weg moeten komen.

Live zien op de Salon van Parijs? Kijk eens!

Advertentie

Reacties

  • Maestro heeft op 1 oktober 2016 geschreven:

    EQ zou staan voor Electric Intelligence? Dat zou dan eerder EI zijn, toch?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie