Liefhebbers van de nieuwste compacte Mercedes, de GLA crossover, mogen in hun handjes wrijven: de AMG-versie, waarmee we enige tijd geleden al werden geplaagd middels een lelijk bestickerde 'conceptcar', is inmiddels officieel aangekondigd.

AMG heeft de GLA aangekleed met een extra mooi interieur en de gebruikelijke dikkere bumpers, vette uitlaten en luchthappers van het formaat stortkoker. Als je wilt, kun je een aerodynamicapakket bestellen, dat hier nog eens de nodige spoilers en splitters aan toevoegt. De inmiddels bekende signatuurgrille met de twee horizontale blades draagt nu ook een klein AMG-logootje, en de velgen zijn groot: naar keuze 19 of 20 inch. Er kan gekozen worden voor verschillende koolstofvezel onderdelen om je eigen/de auto z'n sportiviteit te benadrukken.

De techniek van de GLA 45 komt rechtstreeks van z'n kleinere broertjes, de A 45 en CLA 45 AMG: een 2,0-liter viercilinder turbo zorgt voor 360 pk en 450 Nm, die via een AMG Speedshift DCT-bak met zeven versnellingen en dubbele koppeling in banen geleid worden. 4Matic-vierwielaandrijving is standaard. Van 0 naar 100 km/u blèrt de GLA in 4,8 seconden – een fractie trager dan de A en CLA. Z'n top is begrensd op 250 km/u, en z'n verbruik en CO2-uitstoot zijn keurig: 7,5 l/100 km en 175 g/km.

Mercedes stelt de GLA 45 AMG voor op de autoshow van Detroit, waarna het nog tot de zomer zal duren voor ie bij de dealer staat. De prijzen zijn nog niet bekend.

Reacties