De racecarrière van de in 2020 overleden Stirling Moss kende vele pieken en dalen. Zo zag hij helaas hoe veel concullega’s het leven lieten, maar had hij ook in verschillende racecategorieën succes. Een F1-kampioenschap was hem nooit gegund; dat doet echter niets af aan zijn prestaties over meerdere decennia. In 2018 vertelde Moss nog over de Mille Miglia van 1955. Ruim 50 jaar na die race brachten Mercedes en McLaren een eerbetoon aan de overwinning van Moss.

De Mercedes SLR McLaren Stirling Moss werd gepresenteerd in 2009 en is de extreemste versie van de SLR van Mercedes en McLaren. Eerder maakten ze samen een 722 Edition die eveneens verwijst naar de overwinning van Moss en navigator Jenkinson in Italië. Anders dan de 722 heeft de SLR Stirling Moss geen dak, want dat had Moss in ’55 ook niet.

Mercedes en McLaren deden hun best om het gewicht van de SLR zo laag mogelijk te maken. Het besluit om het dak achterwege te laten helpt daar uiteraard bij, maar er werd ook gedacht aan een koolstofvezel koets, een aerodynamica-pakket voor de vloer en het verwijderen van de voorruit. Alles bij elkaar zou de SLR Stirling Moss 200 kilo lichter moeten zijn dan een standaard SLR.

Specificaties van de Mercedes SLR McLaren Stirling Moss

Mercedes en McLaren besloten 75 exemplaren te maken, waarvan er nu een te koop wordt aangeboden. En niet zomaar een. Deze SLR Stirling Moss verblijft nog bij zijn eerste eigenaar, die er in al die jaren minder dan 150 kilometer mee reed. De 5,5-liter V8 van AMG produceert 650 pk, de topsnelheid van de auto ligt op 354 km/u en van 0 naar 100 km/u gaat ie in 3,5 seconden.

Het stukje interieur dat over is, is bekleed met zwart en rood leer en rode stiksels. De middenconsole is grotendeels van koolstofvezel en vlak bij de versnellingspook vind je de handtekening van Stirling Moss. De bijzondere auto gaat op 1 februari onder de hamer tijdens een veiling van RM Sotheby’s in Parijs. Het veilinghuis verwacht tussen de 3 en 4 miljoen euro te vangen voor de McMerc SLR Stirling Moss.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)