Tot vorige week leek het er echt op dat de dieselmotor voor personenauto’s ten dode was opgeschreven. Grote autofabrikanten mochten helemaal geen verbrandingsmotoren meer bouwen en kleine fabrikanten gaan geen sportauto met een dieselmotor uitbrengen. In Amerika (waar geen direct verbod komt) wil ook bijna niemand een diesel. Dus zonder afzetmarkt, wie gaat er dan nog een dieselauto produceren?

En toen kwam de uitzondering in het verbod op de verbrandingsmotoren in 2035. Duitsland ging dwarsliggen en kreeg zijn zin; er kwam een uitzondering in de wet. Maar wat betekent deze uitzondering voor de dieselauto? Mogen er dan ook nieuwe dieselauto’s verkocht worden na 2035? Of is het alsnog een aflopende zaak voor de personenauto met een zelfontbrander?

Mogen er dan ook nieuwe dieselauto’s verkocht worden na 2035?

De wet voor 2035 is zo aangepast dat er een uitzondering is gekomen voor brandstofauto’s die rijden op CO2-neutrale brandstoffen. Welke soort brandstof óf welke soort verbrandingsmotor dat dan moet zijn, staat niet beschreven; als de brandstof maar CO2-neutraal is. Dus het korte antwoord is: de dieselauto mag ook nog na 2035 verkocht worden.

En dat is geen doortrapte maas in de wet: als fabrikanten een auto met een kleine kolencentrale achterin willen bouwen, mogen ze dat ook doen, als ze maar kunnen bewijzen dat de auto CO2-neutraal rijdt. Momenteel zijn er al diesels die claimen CO2-neutraal te zijn of bijna CO2-neutral. Bijvoorbeeld HVO-diesel, dat gemaakt wordt van bijvoorbeeld oud frituurvet.

Autofabrikanten die na 2035 nog graag een dieselauto willen verkopen, moeten bewijzen aan de EU dat de peut die in de auto gaat, ook daadwerkelijk CO2-neutraal is. En ze moeten ervoor zorgen dat er geen vieze diesel getankt kan worden. Een mooie reden voor Audi en Bentley om de 4,0-liter V8-TDI met drie turbo’s weer af te stoffen? Of toch gelijk de V12 TDI?

Advertentie

Reacties

 • Juul kabas heeft op 9 mei 2023 geschreven:

  In een land als Europa.Ben je niet meer vrij en bepalen zei wat Jij Moet DOEN.En bekijken zij waar ze de meeste winsten kunnen opmaken.Mensen met zonnepanelen krijgen een peulschil.En hun overtollige spanning wordt met een vork verkocht.Eerst u opmaken om mee te doen en dan pakken.Want alles KOM Van EUROPA Toch ??

  Reageer
 • gg vd brom heeft op 5 mei 2023 geschreven:

  gooi alle vliegtuigen maar uit de lucht en de lucht is in twee jaar helemaal zuiver al dat gezeur moet maar eens afgelopen zijn groetten

  Reageer
 • J.J.Verhaag heeft op 5 mei 2023 geschreven:

  Tegenwoordig zijn er uitvindingen van ombouw diesel en waterstof dat houd in dat 90% waterstof en 10% diesel in verbruik en als dat dan co2 neutraal is dan is dat toch een klimaatdoel maar daar hoor je niets over.

  Reageer
 • De smet aime heeft op 1 april 2023 geschreven:

  De uitspraak van onbekwaamheid endomheid

  Reageer
 • Chris heeft op 31 maart 2023 geschreven:

  Zolang diesel nog zo stinkt en roetuitstoot geeft, moeten diesels zeker verboden worden na 2035. Hopelijk sterven ze dan vanzelf uit.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie