Het Italiaanse beurtje (of Italian tune-up) is niet alleen het leukste onderhoud om uit te voeren, het is ook nog eens heel nuttig. Door zo nu en dan de motor even goed de benen te laten strekken, komt alles goed op temperatuur, wordt koolaanslag verbrand en verdwijnt overtollig vocht uit de olie. Helpt ook goed tegen mayonaise in de oliedop, dus. Benieuwd wat er gebeurt als een auto veel stationair draait, weinig snelwegkilometers ziet en daarnaast gebrekkig onderhoud krijgt?

Deze 6,7-liter diesel-V8 zit in een Ford F-550 die met name op het terrein van een veilinghuis wordt ingezet om auto’s te verplaatsen. Dat betekent dat de auto maar weinig snelheid ziet en veel stationair draait. Volgens het onderhoudsschema van Ford staat één uur aan stationair draaien gelijk aan zo’n 40 kilometer rijden, zo meldt The Drive. Als een auto zes uur per dag stationair draait, moet hij daarom elke maand een oliebeurtje krijgen. Je kunt gerust zeggen dat deze Ford niet op die manier is onderhouden.

Het veilinghuis merkte dat de Ford F-550 witte rook produceerde en dat het vermogen ontbrak. De monteur achter het YouTube-kanaal Ford Boss Me zet de pick-up op de brug om de schade te bekijken. Met de carterpan gedemonteerd kun je goed zien hoe een motor die veel stationair draait (en niet goed wordt bijgehouden) eruitziet. De oliepomp is verstopt, door de hele motor heen zit veel dikke aangekoekte olie en de turbo is afgeschreven.

Dus, een tip: als jouw motor veel stationair draait, zorg dan dat je regelmatig even de snelweg op gaat om gas te geven. Check de catastrofe hieronder.

Motor die veel stationair draait ontleed

Advertentie

Reacties

  • Dylan heeft op 5 september 2021 geschreven:

    Één keer vol gas geven op de gewone weg helpt ook. Moet niet perse de snelweg zijn ;]

    Reageer
  • Teddy heeft op 3 september 2021 geschreven:

    Dex oil gebruiken

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie