Een prent uit Duitsland krijgen is altijd net iets leuker dan eentje van lokale makelij. Ten eerste omdat het bedrag altijd iets gunstiger uitvalt en omdat er vaak een foto bij zit, inclusief je knar. Leuk voor aan de muur. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dan motorfietsen geen kentekenplaat voorop hebben en dat flitspalen in bepaalde landen (zoals Duitsland) alleen van voren flitsen? Als je als motorrijder van voren geflitst wordt, krijg je dan een boete thuis?

Als een motorrijder van voren wordt geflitst, krijgt hij dan een boete?

In het kort: nee, niet altijd. Dat bevestigt het Duitse Bussgeldkatalog. Als de flitspaal van voren flitst, is er inderdaad geen kenteken zichtbaar van een motorfiets. Als je met de motorfiets per ongeluk een keer te hard langs een flitspaal in Duitsland rijdt, is er dus een kans dat de boete nooit op de mat ploft. Wel is het zo dat er inmiddels palen zijn in Duitsland die van achteren flitsen, mede om motorrijders ook te kunnen bekeuren.

Je kúnt wel een boete krijgen

Een flitspaal die van voren flitst, is geen vrijbrief voor motorfietsen om er elke dag te hard langs te rijden. De politie heeft zo zijn manieren om motorfietsen op te sporen. Bijvoorbeeld door het type motor te checken met het aantal registraties in de omgeving of zelfs met een huiszoeking de motorbekleding te bekijken. Als een bepaalde motorrijder vaker van voren geflitst wordt, gaan ze op onderzoek uit.

De bestuurder is onherkenbaar

Dat de Duitse flitspalen je gezicht fotograferen, is niet omdat ze je graag helpen bij je plakboek. Ze willen graag de bestuurder identificeren. Maar hoe ga je een bestuurder met helm identificeren? Je zou dus denken dat je met een helm per definitie geen Duitse boete kunt krijgen. Dat is niet zo. Volgens Bussgeldrechner kan een rechter in Duitsland per geval bekijken of de boete geldig is.

Tegen een lokale snelheidscontrole werkt het niet

Waan je dus niet onsterfelijk als motorrijder. Behalve dat er in Duitsland tegenwoordig flitspalen zijn die de achterkant vastleggen, zijn er ook (net als in andere landen) genoeg mobiele flitsers. Hierbij word je als bestuurder van de weg geplukt en wordt er ter plekke een boete uitgeschreven.

Reacties

  • dgkaad heeft op 10 oktober 2021 geschreven:

    Het zal maar zelden voorkomen dat een Duitse rechter zal beslissen dat zo’n boete tóch geldig is. Er zal onomstotelijk moeten worden aangetoond dat de aangeklaagde ook de betreffende motorrijder is op de overtredingsfoto. Dat zal uiteindelijk niet kunnen omdat de waarschijnlijkheid reëel is dat er nóg zo’n motor is met een berijder met ook zo’n motorpak en helm.
    Dergelijke kosten zijn vele malen hoger dan de boete zelf en ook moeten er mensen mee aan het werk die vast wel wat beters hebben te doen.
    Dat neemt niet weg dat je als motorrijder op de openbare weg je eigen ding kan en mag doen. De beste motorrijder houden zich aan de verkeersregels en genieten van de open lucht, de vrijheid en de snelheid die je weet hebben.
    Voor wat betreft de ‘flitsers’… de nieuwe(re) kunnen 2 kanten op flitsen. In Frankrijk staan flitsers die naar binnen kunnen kijken of je bv. niet-handsfree belt of iets eet.

    Reageer
  • Henk heeft op 10 oktober 2021 geschreven:

    Gelukkig niet ik werdt eens geflitst bij Monshau in de buurt toen we de groep weer wilden bijhalen na een rood verkeerslicht dat had ondanks de milde Duitse tarieven toch een megabyte opgeleverd plus een rijontzegging van meerdere jaren.

    Reageer
  • Henk heeft op 9 oktober 2021 geschreven:

    Mobiele flitsers, inderdaad, plus de ‘vliegende brigades’ (agenten op motoren) die motorrijders nadrukkelijk op de korrel hebben. Niet alleen voor snelheidsovertredingen maar zeker ook voor het negeren van inhaal-verboden. Spreekt hier ervaring? Ja 🙂
    Eifel, omgeving Rursee; berucht wat dit betreft.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)