Nederlandse automobilisten kiezen er steeds vaker voor om de duurdere tankstations langs de snelweg links te laten liggen. Figuurlijk dan – het zijn geen spookrijders. Ze halen hun peut liever bij de goedkopere tankstations die verder van de snelweg liggen. ‘Nederlanders gonna Nederland‘.

Tanken bij de snelwegpomp is veel duurder

Er zijn in Nederland zo’n 200 tankstations langs de snelweg, waar je als automobilist terecht kunt. Het aantal provinciale – vaak onbemande – tankstations telt ruim 2.100. Die verhouding spreekt voor zich. Mensen rijden liever een stukje om voor goedkopere brandstof, dat dat ze te veel betalen langs de snelweg.

En die vraag heeft ervoor gezorgd dat tankstations zoals Tango nu als paddenstoelen uit de grond schieten. De prijsverschillen zijn dan ook gigantisch. Tanken langs de snelweg is ongeveer 20 cent per liter duurder dan bij de goedkopere peutverstrekkers.

Iedereen gaat mee in deze tendens

Ook de leaserijders, normaal gesproken onverschillig over de kosten van brandstof omdat ze met zo’n prachtige tankpas rondlopen, letten op de kosten. Zij worden hierin vaak verplicht door hun werkgevers, die erop staan dat ze niet langer bij de dure snelwegstations tanken. Jan-Reint Vink van Travelcard zei tegen de NOS dat nog maar 14 procent van zijn klanten bij de dure snelweg-pompstations tankt. Dat was in 2010 nog 23 procent.

Steeds minder bemande tankstations

Deze tendens hangt overigens nauw samen met het verdwijnen van bemande tankstations. Uit cijfers van BOVAG blijkt dat onbemande tankstations dit jaar voor het eerst in de meerderheid waren. Over een aantal jaren zullen we waarschijnlijk nooit meer die lieve mevrouw achter de kassa vertellen dat we ‘nummertje vier’ hebben leeggetrokken en dat we niet twee Snickers hoeven voor 1 euro.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie