Nee hoor, VinFast heeft niets met Vin Diesel of The Fast and the Furious te maken. Het is het nieuwste automerk dat in Nederland een stukje marktaandeel wil veroveren. Ze komen hier binnenkort met de volledig elektrische VinFast VF8 en VF9. Bijzonder aan dit automerk is dat ze de auto aan je verkopen, maar de accu moet je los leasen. Renault deed dit eerder bij de Zoe ook, maar het is niet zo gebruikelijk meer. Het voordeel van deze constructie is dat je nooit hoeft te betalen voor de reparatie van de batterij.

Specificaties VinFast VF8 en VF9

De VinFast VF8 is net iets langer dan bijvoorbeeld een Nissan Qashqai of een Volkswagen Tiguan. Gezien de enorme hoeveelheid crossovers lijkt een nieuw model altijd wel iets op een bestaande auto, dus het is flauw om een vergelijking te maken. Maar we doen het toch: hij heeft wel iets weg van een Renault of Dacia, niet? De actieradius van de VinFast VF8 is met 504 kilometer (WLTP) heel acceptabel. De instapper heeft zo’n 355 pk met een 0-100-tijd van 5,9 seconden. Een topversie gaat naar de 408 pk en sprint in 5,5 seconden van 0 naar 100 km/u.

De grotere VF9 krijgt dezelfde aandrijftechniek, dus een 355 pk sterke motor als instapper en een topversie met 408 pk. Waar er vijf mensen in de VF8 kunnen zitten, kunnen er in de VF9 zeven personen plaatsnemen. Door het extra gewicht is de VF9 iets langzamer naar de 100, namelijk 6,5 seconden voor de topversie. De VF9 is met een lengte van 5,12 meter en 2 meter breedte een fors apparaat. De accu is ook groter, want de actieradius is 550 kilometer. De laadsnelheid van de VinFast VF8 en VF9 is nog niet bekend.

Nederlandse prijzen VinFast VF8 en VF9

Op de Nederlandse website van VinFast kun je nu een exemplaar reserveren. Het merk meldt de vanafprijzen van de instappers. De prijs van de VinFast VF8 is 44.650 euro. Dat is dus nog zonder de accuhuur. Voor de VF9 moet je minimaal 59.650 betalen. In de tweede helft van 2022 worden alle specificaties en prijzen definitief. Ook bijzonder: wie zich inschrijft, krijgt zijn reservering als NFT. Bovendien zou het merk ‘veel premium extra’s en voordelen’ direct versturen naar de ‘blockchain-wallet’. We hebben ook geen idee hoe dat eruit komt te zien.

Nog meer modellen van VinFast

Deze week onthulde VinFast nog meer modellen. Gelukkig allemaal met namen die makkelijk te onthouden zijn: VF5, VF6 en VF7. Het fijne is dat ze op volgorde van grootte zijn genummerd. Net als de VF8 en VF9 zijn het volledig elektrische modellen. Ze zullen iets goedkoper zijn dan de grotere auto’s, maar de Nederlandse prijzen voor deze VinFasts zijn nog niet bekend.

Reacties

 • Adje heeft op 7 januari 2022 geschreven:

  Ben verbaasd, positief. Zeker een megabak auto voor halve prijs ivm. Audi etc. Spec zijn top, waar voor je geld. De gevestigde orde gaat een zware tijd tegemoet met alle nieuwe merken.

  • Denk het niet heeft op 7 januari 2022 geschreven:

   Zie verhaal Henk. Je krijgt hetzelfde voor minimaal netzoveel geld maar dan van een totale onbekende. Over 2 jaar hoor je hier nooit meer wat van net als die CHinesen die bijna niet meer verkopen in NL.

   Reageer
  Reageer
 • Peter heeft op 7 januari 2022 geschreven:

  Lelijk, duur, accu’s die je nog apart moet leasen en een onbekende fabrikant zonder dealernetwerk. Gedoemd te mislukken.

  • DSZ heeft op 7 januari 2022 geschreven:

   De VF6, VF7 en VF8 vind ik mooie bakken!
   Duur zijn ze ook niet, als je vergelijkt welke specs je ervoor terug krijgt. Vergeleken met andere EV zitten ze aan de onderkant vd markt qua prijs.

   • Henk heeft op 7 januari 2022 geschreven:

    Als je de leaseprijs van de accu’s meerekent zijn ze wel duur. De VF8 is formaat ID.4, EV6 of Enyaq en zit op minimaal hetzelfde prijsniveau. In de lease zal die gezien de astronomische afschrijving zelfs veel duurder zijn. Inderdaad een kansloos verhaal.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)