Met dank aan De Jeugd van Tegenwoordig kan iedere Nederlander in Spanje vragen naar de supermarkt en de pinautomaat. En vertellen dat het lekker genietos is. Maar net toen je dacht dat je je kon redden in Spanje, introduceerde de overheid daar een lading nieuw borden. En blijkbaar zorgt het bord dat je hierboven ziet voor wat verwarring. Wees gerust: je hoeft niet te gaan zigzaggen.

De Dirección General de Tráfico (DGT) heeft vorig jaar twintig nieuwe verkeersborden geïntroduceerd, waaronder dit bord met het koosnaampje P-35. Diverse Spaanse media melden dat zowel inwoners van Spanje als de toeristen niet goed weten wat het nieuwe bord betekent, dus de DGT geeft nog een keer uitleg over het nieuwe bord. En het is een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt.

Dit betekent het nieuwe verkeersbord in Spanje

In Spanje noemen ze dit ‘gevlochten rijstroken’, maar simpeler gezegd is het een bord om aan te geven dat de invoegstrook ook een uitvoegstrook is voor ander verkeer. In het Nederlands noemen we dit een weefvak. Dus als jij bij een knooppunt van rijstrook wilt wisselen om naar een andere snelweg te gaan, heb je kans dat er iemand rijdt die naar jouw rijstrook wil wisselen.

In Nederland komt de situatie ook voor

In Nederland kennen we het bord niet, maar wel de situatie. Op plekken waar snelwegen samenkomen, lopen de rijstroken vaak ook een stukje parallel aan elkaar. Bijvoorbeeld als je van de A27 de A12 op wilt. Of denk maar eens aan drukke klaverbladen, daar is het altijd even proppen bij de korte in- en uitvoegstrook.

Reacties

 • Peter heeft op 2 juli 2024 geschreven:

  In Drachten noord is de op en afrit heel kort en levert gevaarlijke situaties op vanuit Groningen naar Heerenveen en andersom.

  Reageer
 • Kim heeft op 18 juni 2024 geschreven:

  Belachelijk

  • GV heeft op 29 juni 2024 geschreven:

   Dus eigenlijk: pas op, hier wil iedereen tegelijk in- en uitvoegen op de eerste centimeter.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear