Apple, je hebt er wellicht weleens van gehoord. Ze schijnen best goed te zijn in het ontwikkelen van interfaces voor apparaten. Iets waar autofabrikanten nogal mee worstelen. Zelfs in gloednieuwe auto’s werken infotainmentsystemen niet altijd even snel of even handig.

Daarom zijn we voor de verandering blij dat een groot techbedrijf iets in zijn volledigheid wil beheersen. De nieuwe Apple CarPlay wil namelijk elk scherm in je auto overnemen. Bij de huidige auto’s kun je CarPlay vaak alleen op het middelste schermpje activeren, maar moderne auto’s hebben veel meer schermen.

Ook je snelheid en benzinepeil laat Apple CarPlay zien

Apple CarPlay van de volgende generatie neemt de tellers over en toont snelheid, toerental, brandstofniveaus, temperaturen en alle cruciale zaken. En nu kun je dus eindelijk de navigatie van je iPhone op het scherm achter je stuur tonen.

Apple heeft ook aangekondigd dat de nieuwe CarPlay de ingebouwde radio- en klimaatregelingsfuncties van je auto kan bedienen. Autofabrikanten hoeven dan alleen nog maar een scherm op het dashboard te plaatsen – meer niet.

Zal er een merk dapper genoeg zijn om zijn eigen ontwikkeling volledig te dumpen? Er zou dan meer geld overblijven om te besteden aan fysieke engineering, wat geen slechte zaak is. En voor klanten die geen iPhone hebben, kun je altijd een iPhone op de optielijst zetten. Het lijkt er overigens op dat je de nieuwe Apple CarPlay ook helemaal naar wens kunt aanpassen met andere kleuren, achtergronden en widgets.

Veel automerken doen mee

Apple heeft al bevestigd dat het samenwerkt met een groot aantal verschillende fabrikanten, waaronder (maar niet beperkt tot) Jaguar, Land Rover, Audi, Porsche, Mercedes, Volvo, Polestar, Renault, Ford, Nissan en Honda. Het is nog niet bekend welke automodellen als eerste de beschikking krijgen over de nieuwste versie van CarPlay.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie