Ziet er nogal extreem uit, nietwaar, deze nieuwe Honda Civic hatchback? Nou ziet de huidige er ook al uit alsof ie zojuist uit een ruimteschip is komen vallen, dus dat zou in principe het probleem niet mogen zijn. Of misschien is dat wel juist het probleem. Hoe dan ook, hij wijkt nauwelijks af van de concept die Honda vorig jaar in Genève liet zien. De dubbele uitlaatpijpjes verhuisden van get midden naar de zijkant, maar verder: identiek.

Hij valt wat moeilijk op ons netvlies, op de een of andere manier. Met de basislijnen is, als je beter gaat kijken, helemaal niet zo veel mis. De daklijn, de proporties: het klopt allemaal wel. Maar het lijkt wel alsof Honda niet kon stoppen met ontwerpen. Nog een lijntje op de flank, vooruit: nog een en nóg een. Die achterkant is wat leeg, dus hop: twee enorme plastic blobs ertegenaan die grote luchtgaten doen vermoeden maar overduidelijk zo nep zijn als … Klaar? Nee joh. Dakspoilertje erbij, en die achterlichtlijnen nog even over de hele achterkant laten doorlopen. Nu dan? Nou, laten we er nog wat skirts in een contrasterende kleur tegenaan gooien. En zo ging het maar door, zo te zien.

Maar hij is dus niet voor ons, die nieuwe Honda Civic hatchback?

Nee en ja. Hij gaat in eerste instantie naar de VS. Honda is daar nu eenmaal heel wat groter dan bij ons. Op de lijst van Bestverkochte Auto’s van de VS prijkte de Accord (bij ons niet eens meer te koop) op plaats 3 en de Civic op plaats 5 – we bedoelen maar. Maar ergens in de loop van volgend jaar zal deze Civic ook onze kant op komen. En hoewel hij qua design redelijk aansluit bij de andere Civics die op dit moment in de US of A te koop zijn (er zijn onder andere ook een coupé en een sedan), hebben we het gevoel dat de nieuwe Honda Civic hatchback er voor ons niet heel anders uit zal gaan zien dan deze jongen hier.

Verder nog nieuws?

Ja. in de Verenigde Staten zal hij leverbaar worden met keuze uit één hele motor. Dat wordt een 1.5 benzinemotor met turbo, goed voor 184 pk en 220 Nm: klinkt goed. Voor de transmissie zorgt een CVT-automaat of een handmatige zesbak. De Amerikanen zijn sowieso blij, want ook zij krijgen (voor het eerst, geloof het of niet) de beschikking over de Type-R. Maar goed, als hij naar Europa komt, zal het motorenpallet naar verluidt worden aangevuld met een diesel en een driecilinder benzinemotor. Die Type-R komt er ook weer, maar iets later. Geeft niks, wij vermaken ons voorlopig nog wel even met de huidige. Die is hier pas een jaartje, per slot van rekening.

De nieuwe Honda Civic hatchback is groter dan zijn voorgangers en is voorzien van alle moderne rijveiligheidssnufjes die het merk te bieden heeft. Hij wordt gebouwd in het Engelse Swindon, waar Honda al jaren een grote fabriek heeft die er jaarlijks zo’n 140.000 auto’s uitpompt.

 

 

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear