Je kon er op wachten en hier is ie dan: de nieuwe Mercedes-Benz CLA. De kleine-sedan-die-ze-ondanks-zijn-vier-deuren-hardnekkig-‘coupé’-blijven-noemen beleefde zijn première op de technologiebeurs CES in Las Vegas.

De nadruk ligt bij zijn introductie dan ook vooral op de technische snufjes die de nieuwe Mercedes-Benz CLA aan boord heeft. Over de motoren wordt bijvoorbeeld nauwelijks een woord gerept. Op zich nog een soort van begrijpelijk ook, want die zijn, ook qua keuze, één op één gelijk aan die van de vorig jaar geïntroduceerde A-klasse. Reken dus gerust op een gamma variërend van A 160 tot A 45 AMG, met alles wat daar bij zijn kontloze broertje ook bij zit.

Nog iets anders nieuws bij die Mercedes-Benz CLA?

Nou ja, ook de nieuwe CLA beschikt natuurlijk over het MBUX-systeem dat in de A-klasse zijn debuut maakte. Dat is al een van de, zoniet het meest geavanceerde entertainment- en bedieningssysteem dat je in deze klasse kunt tegenkomen. Zaken als een navi-systeem met een soort artificial intelligence, waarbij bijvoorbeeld richtingspijlen rechtstreeks in je live-camerabeelden geprojecteerd worden – je komt het nergens anders tegen. Ook die twee enorme schermen, eventueel aangevuld met een head-updisplay, blijven behoorlijk uniek. Wel nieuw voor de Mercedes-Benz CLA is een uitbreiding van de bediening via gebaren.

Oh?

Zo zal de CLA automatisch een lampje aandoen om het interieur te verlichten als je hand naar de dakconsole gaat, waar je normaal gesproken zou zoeken naar een knopje voor zo’n licht. Als je in het donker zoekt naar dat zakje chips dat je op de passagiersstoel had gemikt, zal de CLA daar ook automatisch een licht op doen schijnen. Nog aparter: als je met je hand naar het touchscreen gaat, vergroot de CLA het gedeelte dat je wilt bedienen. Hij herkent zelfs of het jouw hand is of die van de passagier, en weet dus meteen of het jouw of zijn/haar massagestand is die moet worden aangezet. Het ontbreekt er hooguit aan dat ie op grond van de lijnen in je hand je toekomst nog even voorspelt. Ook geestig: je kunt bepaalde shortcuts voor zaken die je vaak gebruikt (‘navigeer naar huis’), opslaan in gebarentaal. Je kunt bijvoorbeeld ‘zet de radio op 538’ toewijzen aan het V-gebaar. Dan hoef je voortaan alleen nog maar je wijs- en middelvinger te spreiden en naar het scherm te brengen en poef: mensen die veel te hard lachen om hun eigen grappen over de audio-installatie. Wijs het gebaar toe aan Sky Radio en poef: kutmuziek.

Wanneer komt die Mercedes-Benz CLA naar Nederland?

In mei. Tegen die tijd zullen ook de prijzen en het precieze gamma worden bekendgemaakt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)