Volgens de geruchten viel de laatste onverprutste Nissan Silvia S14 (of 240SX) in 2000 ten prooi aan wansmaak. Waarnemingen van standaard Silvia’s zijn zo zeldzaam als die van het Monster van Loch Ness. En vaak net zo waar.

Toch kan het, blijkbaar. In New York staat een Nissan 240SX te koop met 676 mijlen op de teller (1.088 kilometer). Ook dit exemplaar ontkwam niet aan 17-inch velgen, maar gelukkig zitten de standaard 15-inchers erbij. De verkoper vraagt er 100.000 dollar voor, zo’n 85.000 euro. En dat is niet het meest bizarre. Wat beweegt iemand om een – laten we eerlijk zijn – niet exceptioneel begeerlijk model voor twintig jaar zo te koesteren? We geven je de beknopte versie van het verhaal dat de eigenaar vertelt.

Het bizarre verhaal

Rond 1997 besluit een inwoner van New York een Nissan 200SX te bestellen (de 2,0-literversie van de Nissan S14). Na maanden wachten merkt hij al tijdens zijn eerste rit dat het ding niet lekker stationair loopt. Er volgt een rechtszaak tegen Nissan en de meneer krijgt een Nissan 240SX (de 2,4-literversie van de S14). Thuis aangekomen besluit hij eerst de olie te vervangen door Mobil 1-olie (serieus, wie doet dat nou?). Daar komt de kersverse eigenaar een half oerwoud tegen. De auto blijkt tijdens een overstroming in Connecticut buiten te hebben gestaan.

Er volgt nog een rechtszaak en (dezelfde) rechter beveelt Nissan om de meneer hun beste en mooiste exemplaar te geven. Dit is schijnbaar een Nissan 240SX die speciaal gebouwd is om naar autoshows te gaan. Nissan Amerika heeft nu zelf geen S14 meer om op autoshows te laten zien – een misser die de Senior Vice President zijn baan kost. Nogmaals: dit is het verhaal van de eigenaar.

Toen de Nissan 240SX aankwam in New York, was het de eigenaar direct duidelijk dat dit exemplaar met de grootste zorg in elkaar was gezet. Volgens hem is de carrosserie speciaal gemaakt van DuraSteel, dat nooit zal roesten. We hebben DuraSteel opgezocht in Google: we komen vooral zoekresultaten tegen van een materiaal dat in de voorlopig nog vrij fictionele Star Wars-wereld gebruikt wordt. Dus.

De beslissing

Hoe dan ook: de liefhebber besluit dat deze Nissan 240SX zó uniek is, dat hij een plekje verdient in de woonkamer. In het huis van zijn zus (welke zus gaat hier in hemelsnaam mee akkoord?). Om het verhaal nog wat interessanter te maken: de oprijplaten om de S14 de woonkamer in te krijgen, zijn gemaakt van oude vliegtuigvleugels. Zo heel af en toe kwam de auto uit zijn schuilplaats voor een verse APK en nieuwe vloeistoffen.

De 17-inch OZ-velgen schijnen speciaal voor de auto gemaakt te zijn. De originele wielen en de originele ruitenwisser zitten er ook bij. Alle papieren zitten in een luchtdichte container. Geloof jij het verhaal? En vind jij het een tonnetje waard?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear