Zelfs de Nederlandse politie ontsnapt niet aan de crossover-hype. Na anderhalf jaar testen heeft de politie gekozen voor twee automerken om de huidige B-klasses van Mercedes door te vervangen. Al volgend jaar kun je de eerste exemplaren van de nieuwe politieauto’s spotten op de openbare weg. Als de auto’s de proeftijd goed doorkomen, worden er meer besteld.

De kanshebbers werden getest op weg- en remgedrag, maar ook op het comfort voor de agenten. Ze moeten indien nodig snel kunnen in- en uitstappen, om maar iets te noemen. Voor dit laatste is een hogere auto een goede keuze. Een ander voordeel van een SUV is dat de drempelproblemen van de B-klasse waarschijnlijk geen vervolg krijgen. Zullen de schakelflippers van de nieuwe politieauto’s ook worden vastgelijmd?

De Ford Kuga Full Hybrid voor de politie

De Ford Kuga Full Hybrid is een van de twee gelukkige winnaars. De politie gaat dus niet meer voor een diesel, maar voor een benzinehybride zonder stekker. Het bijzondere is dat deze specifieke uitvoering van de Kuga hier nooit geleverd is, zo meldt Ford Nederland aan TopGear. In Duitsland verkopen ze ‘m wel. Deze hybride heeft 190 pk met hulp van een 2,5-liter viercilinder.

BMW X1 als politieauto

De politie was ook erg enthousiast over de BMW X1. Het is ons niet helemaal bekend welke motorisering er in de BMW ligt, alleen dat het geen elektrische uitvoering is. De vanafprijs is in ieder geval 50.000 euro. De BMW en de Ford krijgen de bekende politiestrepen en worden daarna ingezet als zogenoemd ‘basisvoertuig’.

Zowel BMW als Ford levert volgend jaar enkele proefmodellen. De politie meldt: ‘Alleen als deze fase met de proefmodellen is geslaagd, worden de overeenkomsten ondertekend.’ De politie neemt in de periode 2025 tot 2029 zo’n 1.100 auto’s met verbrandingsmotoren af. Het is niet bekendgemaakt welke modellen van andere merken de selectie niet haalden.

Ook nog eens 500 elektrische auto’s

Naast de BMW X1 en de Ford Kuga wil de politie ook 500 volledig elektrische auto’s inzetten. Het aanbestedingsproces hiervan begint na de zomer. De BMW X1 is er ook als volledig elektrisch model, dus dat is een kanshebber. Ford zal ongetwijfeld de Mach-E naar voren schuiven als kandidaat. Ook mogen andere merken uiteraard weer meedoen met de aanbesteding.

Reacties

 • hans peperkamp heeft op 25 januari 2024 geschreven:

  Wat een uitstraling geeft deze BMW X1: en gelukkig géén Elektrische uitvoering leverbaar.Maar wel de BMW met waterstof-aandrijving.Volgens mij is dat de aankoop van het heden en de toekomst,in de juiste keuze’s.Het kost wel wat,maar dan heb je ook wat.Volgens mij zou het kunnen worden,welke Politie-funktionaris mag achter het stuur plaatsnemen.Je zult maar bij de Politie-werken,dan is rijden een waargenot geworden,om dagelijks gezien te worden,als ambulant Politie-beambten.En vele duimpjes zichtbaar omhoog zullen gaan,en ook de verkeers-veiligheden zullen daar deel van kunnen uitmaken.Maar ook de ontwikkeling van de waterstof-motor is bij het wereld-concern Kawasaki in ontwikkeling,en de resultaten zijn verrassend goed te noemen,met top-snelheden boven de 300/km/h.En waarom weet ik als 80 jarige Senioor dat weer!.Als vriend van de Politie,en kan elke agent recht in de ogen blijven kijken,omdat mijn vader(stief) voormalig-politie-agent was.Leve Nederland;Leve het totale politie-korps en ondersteunende groepen.

  Reageer
 • hans peperkamp heeft op 23 januari 2024 geschreven:

  Opgezocht: om mijn nieuwsgierigheid op te wekken. Via youtube.nl (tik in) NEW Ford Kuga FACELIFT 2024| Active & ST-line| Exterior, Interior & infotainment. Wauw en een robot erbij (tik in) Boston Dynamics Robot,en dat zijn de toekomstige Robot gezachtsdragers,en zijn nu al in trainnig,en 24 uur per dag inzetbaar. ?(tik in) New 2024 Ford Kuga-Exterion & Interior P HEV.Maar de nieuwe Politie-auto’s worden eerst uitgetest!.Maar de prijskosten van aanschaf zal weer van een doorslaggevende diffirentiatie worden. En dat kan ook gezien worden in de contradictie van de besluitvorming.Adieu.

  Reageer
 • hans peperkamp heeft op 23 januari 2024 geschreven:

  Als laatste info: als u een Elektrische-Hybride auto zou kopen. Dat de vervangende lithium-batterijen kunnen kosten van globaal 9000/30.000 euro.En dan kan vaak je E-auto gezien de dagpreis als Total Loss.Via: youtube.nl (tik in) Exploding Broken Down Tesla Model S,vervanging van de 10 jaar oude Tesla 20.000 euro(tik in) E-Auto gerät Beim Laden in Brand:geeft weer het ontstaan van de SEPERATOR in de lithium-batterijen knapt.En er spontaal een temperatuur ver boven de 1000 graden zal ontstaan,en zeer giftige stoffen,binnen luttele seconden.En er bijna géén ontkomen aan is.Je zult er maar met je gezinnetje in zitten. Vaak het argument: er gebeurt heel weinig met het ontbranden van de E-Auto’s: maar er vallen ook heel weing passagiers-vliegtuigen naar beneden.Maar je zult er maar inzitten.Adieu.

  Reageer
 • hans peperkamp heeft op 23 januari 2024 geschreven:

  De nieuwe Politie-Mercedes Model B werd gepresenteerd door een inkoop-funktionaris Politie in de landelijke Pers.Zijnde een prettige keuze! en betrouwbaarheid.en was uitgetest door meerdere personen.Later bleek dat in de Praktijk toch een ander verhaal.Ik heb jarenlang die Mercedes gereden voorzien van een 2 liter Turbo Dieselmotor en vooral het rijden van lange rijsafstanden naar onze vakantie-campings ergens in Europa gelegen. Vooral de 140 PK sterke motor was een genot om onze caravan te trekken,en omdat de Turbo ook op zeer hoge wegen in bergen,geen vermogen verlies aanwezig was.Druk-lucht-belasting,en daarnaast het voordeel bij afdalingen,de dieselmotor sterk kon afremmen,en de remmen op een niveau bleef,voor een veilige afdaling.Maar omdat ik lengte had van een opgepomte Pinoccio had ik weinig probleem met mijn rechtervoet,die ik liet rusten tegen de versnellingsbak-tunnel.Maar wat wel een veiliggevoel was,door de speciale contructie van de voortrein,als er frontale botsing plaats vond,het verdween onder de motor,en de pedalen knapte gelijk af.En daarnaast was er ook een meedraaiende achterwiel ophanging.Resumerend: door de hoge instap,was dit model niet alleen bedoelt voor de Grijse Muizen.Maar ik mij al jaren mateloos kon ergeren als ambulant Techneut:aan de steeds durende en heersende: WITTE BOORDEN MENTALITEIT,wij Techneuten konden rijden in bedrijfsauto’s, met zittingen waar je tot ver in de avond nog last had van rug-problemen,terwijl de zeer dure verkopende vertegenwoordigers auto’s de hele dag op het terrein stonden te blinken:Gezichts-Bepalend.En dat moet anders door inkoop door die inkopers die parate kennis bezitten van de Technologische Innovatie -Ontwikkelingen.En daar hebben onze Nationale Trots de Totale Politie-Ambulanten Funktionarissen recht op.Voor de meer technisch onderlegde: ziet via een van mijn beste auto-web-site de totale auto-techniek en hoge-school kennis-overdracht. mvwautotechniek.nl.En die informatie kan ook gedeponeerd worden bij de inkopers van de Nieuwe Generatie Politie’s-Voertuigen in het heden en de toekomst.Wees bedacht en Waakzaam,en daarmee kan ik als 80 jarige héél oud mee worden.Adieu

  Reageer
 • hans peperkamp heeft op 23 januari 2024 geschreven:

  Als voormalig Techneut:geef ik de voorkeur aan waterstof-aandrijvingen binnen 3 minuten getankt rnet globaal 600 km kunnen rijden op een tankvullingen en daarnaast geen startproblemen in de winter,,en daarnaast in de winter alle componenten kunnen aan:oa Airco/Verwarming/stoelverwarming/stuurwielverwarming/veel licht via de dakcontructie(open karakter)(ligt aan de uitvoering.En daarnaast natuurlijk de uitstraling als zijn de Politie-auto.En zo’n Politie-waterstof-auto verdienen de als zijnde een veilige/4 deurs en ruim zittende voertuigen.En dan straalt er wel een Politie-Funktionaris met een glimlach achter het stuur.En ik ziet al rijden oa in de Gemeente Rheden.Via youtube.nl (tik in) BMW i Hydrogen NEXT Fuel Cell Technology Powerstain ExPlained(samenwerking met Toyota) CO2 vrij rijden.En waterstof-tanken kan de Arnhemse Poltie op de Kleefse-Waard en ook in Elst in wording en ook in Nijmegen en ook al op meerdere locatie’s in Nederland,zijn er al worden heel snel de huidige tank-stations aangepast.Gezien ook de ontwikkeling van de Otto 4 slag kleppenmotor-door waterstof-injectie(tik in)Toyota Developed A Liguid Hydrogen Combustion Engine!( ontwikkeling van waterstof-injectie en de kleppenmotor met waterstof-injectie)(tik in) Hydrogen vs. Batterij Electric Cars(tik in) Bolivien im Lithium Rausch (tik in) ZDF HD planet e der whare preis von Elektroautos.Geeft weer de menschenrechten die totaal niet gelden in die zeer corrupte landen.En vooral in Ghana/Congo dagelijks doden vallen bij het delven van lIthium,en de Chinese Durfinvesteerders die inlanders(Delvers heel slecht betalen) en belooft hebben voor het neerzetten van scholen/ziekenhuizen en een beter leefklimaat.Maar van alles is niets van terecht-gekomen.(tik in) Elektroschrott von Bayern nach Ghana:en u ziet het dat Afrika het vulnisvat is geworden van de gezamelijke EU landen.En dat wilt je toch niet als Poltie-agent,dat die delvers in Bolivien 7.5 euro per dag verdienen,en in werkomstandigheden waar ik over mijn nek zou gaan. Wat u doet mijn betoog behoort tot uw Competentie.

  Reageer
 • Jason heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  alfa in Nederland op de kaart zetten. In Italië gebruiken de politie ze ook dus waarom niet hier🤷

  Reageer
 • Rob heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  In Midden Nederland zie ik ook Kia Niro’s. Lijkt mij ook geen slechte keuze. Ik heb er zelf n.l een en nooit problemen mee en een lange garantietermijn.

  • Wmpie heeft op 20 april 2024 geschreven:

   Waarom geen volvo .

   Reageer
  • Woutje heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

   De Niro’s zijn full electric, en destijds aangeschaft als pilot.

   Europese regels schrijven voor dat in jaar x (heb ik even niet paraat) het wagenpark van een bedrijf (staats?) uit een x procent aan elektrische (evt hybride) voertuigen moet bestaan.

   Ook de politie moet daar aan voldoen, al kan daar een uitzondering voor gemaakt worden meen ik.
   Daarom vervangt de politie de zogenoemde poolauto’s (zonder striping, zonder OGS) door elektrische.

   De huidige B-Klasse is an sich goed, hij is aardig aangepast dmv het verwijderen/verkleinen van het middenconsole tbv koppel met vuurwapen. En iets verhoogd met stevigere veren.

   Anderzijds zou ik voor de Benz GLB hebben gekozen, kostte volgens bij destijds niet heel overdreven veel meer, maar heeft wel veel meer ruimte.

   Dat de Kuga een 2,5 liter heeft klinkt ook wel positief, maar gok dat die ook nodig is voor het accu pakket wat er in ligt.
   Qua actieradius meer dan prima, zeker als noodhulpvoertuig. Met de X1 heb ik totaal geen ervaring.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear