Zelfs de Nederlandse politie ontsnapt niet aan de crossover-hype. Na anderhalf jaar testen heeft de politie gekozen voor twee automerken om de huidige B-klasses van Mercedes door te vervangen. Al volgend jaar kun je de eerste exemplaren van de nieuwe politieauto’s spotten op de openbare weg. Als de auto’s de proeftijd goed doorkomen, worden er meer besteld.

De kanshebbers werden getest op weg- en remgedrag, maar ook op het comfort voor de agenten. Ze moeten indien nodig snel kunnen in- en uitstappen, om maar iets te noemen. Voor dit laatste is een hogere auto een goede keuze. Een ander voordeel van een SUV is dat de drempelproblemen van de B-klasse waarschijnlijk geen vervolg krijgen. Zullen de schakelflippers van de nieuwe politieauto’s ook worden vastgelijmd?

De Ford Kuga Full Hybrid voor de politie

De Ford Kuga Full Hybrid is een van de twee gelukkige winnaars. De politie gaat dus niet meer voor een diesel, maar voor een benzinehybride zonder stekker. Het bijzondere is dat deze specifieke uitvoering van de Kuga hier nooit geleverd is, zo meldt Ford Nederland aan TopGear. In Duitsland verkopen ze ‘m wel. Deze hybride heeft 190 pk met hulp van een 2,5-liter viercilinder.

BMW X1 als politieauto

De politie was ook erg enthousiast over de BMW X1. Het is ons niet helemaal bekend welke motorisering er in de BMW ligt, alleen dat het geen elektrische uitvoering is. De vanafprijs is in ieder geval 50.000 euro. De BMW en de Ford krijgen de bekende politiestrepen en worden daarna ingezet als zogenoemd ‘basisvoertuig’.

Zowel BMW als Ford levert volgend jaar enkele proefmodellen. De politie meldt: ‘Alleen als deze fase met de proefmodellen is geslaagd, worden de overeenkomsten ondertekend.’ De politie neemt in de periode 2025 tot 2029 zo’n 1.100 auto’s met verbrandingsmotoren af. Het is niet bekendgemaakt welke modellen van andere merken de selectie niet haalden.

Ook nog eens 500 elektrische auto’s

Naast de BMW X1 en de Ford Kuga wil de politie ook 500 volledig elektrische auto’s inzetten. Het aanbestedingsproces hiervan begint na de zomer. De BMW X1 is er ook als volledig elektrisch model, dus dat is een kanshebber. Ford zal ongetwijfeld de Mach-E naar voren schuiven als kandidaat. Ook mogen andere merken uiteraard weer meedoen met de aanbesteding.

Advertentie

Reacties

 • Jason heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  alfa in Nederland op de kaart zetten. In Italië gebruiken de politie ze ook dus waarom niet hier🤷

  Reageer
 • Rob heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  In Midden Nederland zie ik ook Kia Niro’s. Lijkt mij ook geen slechte keuze. Ik heb er zelf n.l een en nooit problemen mee en een lange garantietermijn.

  • Woutje heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

   De Niro’s zijn full electric, en destijds aangeschaft als pilot.

   Europese regels schrijven voor dat in jaar x (heb ik even niet paraat) het wagenpark van een bedrijf (staats?) uit een x procent aan elektrische (evt hybride) voertuigen moet bestaan.

   Ook de politie moet daar aan voldoen, al kan daar een uitzondering voor gemaakt worden meen ik.
   Daarom vervangt de politie de zogenoemde poolauto’s (zonder striping, zonder OGS) door elektrische.

   De huidige B-Klasse is an sich goed, hij is aardig aangepast dmv het verwijderen/verkleinen van het middenconsole tbv koppel met vuurwapen. En iets verhoogd met stevigere veren.

   Anderzijds zou ik voor de Benz GLB hebben gekozen, kostte volgens bij destijds niet heel overdreven veel meer, maar heeft wel veel meer ruimte.

   Dat de Kuga een 2,5 liter heeft klinkt ook wel positief, maar gok dat die ook nodig is voor het accu pakket wat er in ligt.
   Qua actieradius meer dan prima, zeker als noodhulpvoertuig. Met de X1 heb ik totaal geen ervaring.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie