De gameconsoles van nu rekenen miljoenen keren sneller dan de NASA-computers waar Neil Armstrong op vertrouwde om veilig op de maan te komen. Graphics imiteren fotografie als nooit tevoren en het realisme is soms nauwelijks meer van echt te onderscheiden.

Maar gaandeweg verloren gamemakers iets belangrijks uit het oog. Het fenomeen waar wij als Nederlanders zo trots op zijn omdat geen andere taal een woord ervoor kent: gezelligheid. Natuurlijk: je speelt online en via een microfoon kun je je vrienden voor rotte vis uitmaken, maar dat is niet hetzelfde als elkaar een vriendelijke doch corrigerende tik op de schouder verkopen. Of überhaupt elkaars gezichtsuitdrukking zien. Misschien dat YouTube-gamers daarom zo massaal bekeken worden. Parasociale interactie noemen ze dat. Geen gezonde ontwikkeling.

Splitscreen Nintendo Switch

Gran Turismo Sport en Forza Motorsport 7 zijn zeldzame voorbeelden van spellen met een splitscreen-functie. En dat is ook niets om over naar huis te schrijven. En hoeveel mensen ken je met twee controllers voor hun Xbox of PlayStation? Gelukkig is er één dappere consolemaker die graphics en realisme op een tweede plek zet: Nintendo. Je breekt letterlijk de controller van de Nintendo Switch in tweeën om samen te kunnen spelen. Het is haast symbolisch.

Hij is er al eventjes

De console is al sinds maart 2017 uit, maar echt veel bekendheid heeft het apparaat naar ons idee nog niet (al is het wel een verkoophitje: al tien miljoen exemplaren). We kregen de Nintendo Switch eventjes te leen om Gear Club Unlimited te reviewen en waren van plan alleen dat te doen. Maar we willen je deze kans op geluk en gezelligheid niet ontnemen, want we zijn gaandeweg toch een beetje verliefd geworden op de console zelf.

Het is een mal ding, die Nintendo Switch. Meestal neemt ie de vorm aan van een Game Boy Advance met een groeispurt. Of een soort namaak-PS Vita. En soms zie je ‘m in een niet al te fancy houdertje staan.

Hoe werkt ie precies?

De twee controllers aan weerskanten van het scherm laten zich eraf schuiven zodat je het schermpje los neer kunt zetten. Of aan de televisie kunt hangen als een volwaardige console. Je kunt dan in je uppie spelen, of een van de controllers aan een tweede speler geven. Of je neemt er nog twee bij zodat je met z’n vieren kunt spelen. Nog handiger: je kunt de Switch, en daarmee de gezelligheid, overal mee naartoe nemen. Bij vrienden zet je ‘m op tafel of plug je ‘m in de televisie.

Mario Kart

Het beste wapen in de strijd tegen ongezelligheid is uiteraard (sinds jaar en dag) Mario Kart. Op zichzelf niet eens een heel boeiend spel, tot je er drie vrienden bij uitnodigt. Dan heb je urenlang het grootste plezier. Net als vroeger. Veel meer dan met welke racesim dan ook. En werkelijk iedereen kan het spelen: van je kleine neefje tot je oma. Maar ook Gear Club is met vier mensen tegelijk te spelen. Het aanbod voor de Nintendo Switch is nog wat beperkt, maar er komt volgend jaar nog een aantal titels aan.

Het nadeel

Het enige nadeel is de prijs: met 330 euro is de Nintendo Switch haast net zo duur als een PlayStation 4. En een racestuurtje duurder dan een Xbox. Van die twee consoles is de hardware een stuk krachtiger en het aanbod van games vele malen groter. Maar als je in je achterhoofd houdt dat je racesims ook heel aardig op de pc kunt spelen, is een Nintendo Switch toch zeker het overwegen waard. En dat hadden wij zelf ook nooit verwacht van deze relatief onbekende console. Het is nu vooral nog even wachten op meer games.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)