Het kan zijn dat je na het lezen van de volgende zin een illusie armer bent. De blauwe Nissan Skyline GT-R R34 van Paul Walker uit Fast and Furious 4 is niet écht ontploft. De makers van de iconische filmreeks gebruikten voor de explosie een replica. De hero car – een mooie versie die niet gebruikt wordt voor stunts – uit de film kan nu van jou zijn.

De Nissan Skyline R34 GT-R is alleen in Japan geleverd en mocht tijdens het filmen niet zomaar geïmporteerd en geregistreerd worden. Daarom verzon producent Universal Pictures een list. Ze kochten de Skyline GT-R uit Japan zonder de motor. Pas in Amerika legden ze er een motor in en registreerden ze de auto als kitcar. Overigens pakten ze wel gewoon de RB26-motor.

In de film wordt de auto samengesteld door het personage van Paul Walker, maar ook achter de schermen bemoeide de acteur zich met de auto. Walker zou gezegd hebben dat hij geen ‘sticker bomber’ wilde rijden en hij liet alle stickers van de auto halen. Zo zou de fantastische kleur Bayside Blue beter tot zijn recht komen.

De GT-R na zijn acteercarrière

De list hield lang genoeg stand voor het filmen van Fast and Furious 4, maar daarna kwam de Amerikaanse douane toch even verhaal halen. Na de film is de Amerikaanse douane zich gaan bemoeien met de auto en nam hem in beslag. Het is in de VS verboden om auto’s jonger dan 25 jaar te importeren die niet bedoeld waren voor de Amerikaanse markt.

In 2012 gaf de douane de auto vrij, maar hij mocht nog steeds niet in Amerika blijven. Met een kleine tussenstop in Nederland belandde hij uiteindelijk in Duitsland. De GT-R werd hier niet geregistreerd en staat dus nog op (verjaarde) Amerikaanse platen. Het is niet duidelijk hoeveel kilometer er mee gereden is, omdat er geen documentatie van de auto is vóór zijn dienst in de F&F-film.

De auto is een museumstuk

De laatste tijd stond de Nissan Skyline GT-R R34 van Paul Walker bij Motorworld in München. Hij staat al een tijdje stil, dus veilinghuis Bonhams adviseert eerst een grondige technische keuring te doen. De veiling vindt online plaats op 8 april en 5 mei. De veiler durft geen schatting te maken wat de auto moet opbrengen. Tot 26 april kun je de GT-R nog bezichtigen in München.

Aanpassingen aan de Nissan Skyline GT-R R34 door Paul Walker

Walker hield het niet alleen bij modificaties aan het uiterlijk. Zo zit er een andere intercooler achter de bumper, is er een rolkooi geplaatst, zitten er dikkere remmen achter de Volk-wielen en is het vermogen verhoogd naar zo’n 550 pk. De kuipstoel van OMP is trouwens niet meer versteld sinds het filmen en staat nog op dezelfde positie als Paul Walker hem instelde.

De andere Skylines in de film

Naast deze Nissan Skyline GT-R gebruikte het productieteam Skyline GT-T’s met achterwielaandrijving voor het stuntwerk. Oplettende kijkers kunnen deze GT-T’s herkennen omdat ze andere tellers hebben. Ook werd er een Skyline aan stukken gezaagd om op een aanhanger te monteren. Dit noemen ze ook wel een ‘buck car’.

Advertentie

Reacties

  • Carlo heeft op 29 maart 2023 geschreven:

    Motor world In München is echt een aanrader om eens te gaan kijken alles autoliefhebber, sowieso is heel die stad heel erg gaaf voor degene die van auto’s houdt

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie